![]() |
به هاری لادێ
|
|
فرمێسکی گه ش قه ت له دنیادا نه بوو بێجگه له ناخۆشی به شم مات و داماو و په شێو و بێکه س و چاره ڕه شم سه رده مێک ئاواره بووم و ماوه یێکیش ده سبه سه ر نه مدی ڕووی ئاسووده یی،هه ر تووشی گێره و قه ڕقه شم دابی کوردی وایه،که س لاگیری لێقه وماو نییه بۆچی سه رکۆنه ی بکه م لێم زیزه یاری مه هوه شم؟ تیغی بێ مه یلی و جه فای ئه و نازه نینه دڵڕه قه جه رگی له ت کردم و به جارێک ئه نجنیویه سینه شم کوشتمی شه ش خانی ئوممێدی له من گرتن حه ریف مۆره هه ڵداوێم و بێهووده به هیوای دووشه شم نابینی زه رده له سه ر لێوی که سێ له م شاره دا گه رخه م و ده ردی دڵی خۆمیان به سه ردا دابه شم خۆشه ویستی گۆشه که ی ته نیایی هه ر ئه ژنۆکه مه بۆیه ڕۆژ و شه و وه ها گرتوومه ته نێو باوه شم نایه ڵێ دوژمن به ڕه نگه زه رده که ی من پێکه نێ تا ده می مردن ئه من مه منوونی فرمێسکی گه شم شاعیرێکی ڕاست و یه کڕووم و فیداکار و نه به ز کوردم موحتاجی محه ک نیم زێڕی بێ غه لل و غه شم مامۆستا هێمن-شیلان ئاوی مه هاباد..سالی 1327 |
یادگاری شیرن
یادگاری شیرن چاوه که م!چاوی ره شی تو ئافه تی گیانی منه گیانه که م!برژانگی تیژت نووکه رمبی دوژمنه شیری ده ستی شیری ئالایه برو راکشاوه که ت جه رگی لاویکی هه ژاری کوردی ورد پی بنجنه دیده که ی به خوماری تو تورکانه به د مه ستی ده کا بویه مه یلی وا به کیشه و فیتنه و خوین رشتنه به ژنه که ت سیداره یه،که زیه ت ته نافه زووبه ده ی بیخه ئه ستوی من که کوردم کورد به شی خنکاندنه زامی جه رگی من به فه رمووده ی گراوی سورای کورد مه لهه می هه ر ژه نگی گواره و ئاره قی به ر گه ردنه ئاره زومه هیچ نه بی جاریکی ماچ که م زاری تو ئاره زوی من چووکه،ئه مما تا بفه رمووی شیرنه دل به گرمه ی توپی گه وره ی دوژمنیش رانه چله کی داده خورپی ئه م دله ئه مما به خرمه ی بازنه خه لکی دنیا رازی دلداری به بیته ل پیک ده لین راسپارده ی لاو و کیژی کورده ئیستاکه ش شنه روژی به ختی هه ر له ژیر هه وریکی ره شدا لاوی کورد تاکو روخساری کچی شاری له پیش چاوان ونه نایه لی گوشه ی بروکه ت ده رکه وی چارشیوه که ت ئه ی له ده س ئه و چلکه هه وره مانیعی مانگ دیتنه چون ده بی سه ربه ست گه لی ژیرده ست که کچ دابه سته بی به س نه بی ئه و کویله تی و ئه و کچ له ژوور دابه ستنه ده رکی داخستووه له تو بابت که چی ده رکی نییه ده رکه داخستن له تو ده رکی هومید داخستنه دارزینه،مردنه،ئاخر هه تاکه ی پیت بلین نابی بیته ده ر له مال،مافی ژیانی کوا؟ژنه لاده چارشیوی ره شت با ده رکه وی کولمه ی گه شت چون له قه رنی بیسته ما زور عه یبه ئه و رووگرتنه کیژی خه لکی بومی ئاتومی دروست کردو ئه توش هه ر ده زانی ناوی (ئه ستیولک)و(ده رخونه)و(پنه) فیری زانست و هونه ر بوو ئه و له سایه ی خویندنی توش ته شیمان بو ده ریسی یادگاری شیرنه ئه و به ئاسمانا فری،دنیا گه را،چووه بن به حر ده ک نه مینم کاری ئیوه ش هه ر له ژوور دانیشتنه کور به زینه ئه و له عیلم و ئه و له کارو سه نعه تا گوره ویشه سه نعه تی تو،پیت خه نی بووم بیچنه ئه و په چه و رووبه ندو چارشیوه ی نه دیوه نه نکی تو ئه و شر و شالاته دیاری دوژمنی دل چلکنه کیژی شیخ و کیژی حاجی و کیژی ئاغا ره نجه رون کیژی ئازاده ئه وی ژینی به نووکی گاسنه شه نگه بیری یارو ده سباری کوری کوچه ر نه بی چون ده گاته جی هه وارو هوبه ئه و بارگه و بنه؟ قه لشی ده ست و کولمی سووتاوی کچی لادی نه بی چون ده گاته ده ستی ده سبر ئه و هه موو تا تووتنه؟ نیسک و نوک و ماشی ناو عه مباری ئاغای مفته خور پاک له سایه ی ده سکه نه ی زین و مروت و سویسنه شوره ژن بنکول نه کا برکه ی به قرچه ی نیوه رو چون له کاله ک تیر ده بی ئه و زگ زله بیستان رنه؟ کوا مه تاعی کورده واریمان ده چوو بو هه نده ران؟ گه ر به سه ربه ستی نه ژیبا ئه و کچه مازووچنه بیر و هاویری له گه ل کاکی نه کردبا بن پشک چون ده مانبوو ئه و هه موو گوشت و په نیرو به رگنه؟ ده ست و که رکیتی کچی نازداری هه وشاری نه با چون ده رازاوه به قالی شار و بازاری سنه؟ با هه زار (زی)و(گاده ر)و(لاوینی)روونیشمان هه بی تاکو ژن ئازاد نه بی،سه رچاوه که ی ژین لیخنه کویله تی باوی نه ماوه،کیژی کوردی خوشه ویست! راپه ره،هه سته له خه و،ئاخر چ وه ختی خه وتنه؟ ده رکه بشکینه،په چه بدرینه،راکه مه دره سه چاری ده ردی کورده واری خویندنه،هه ر خویندنه دایکی زانایه کوری ئازا ده نیریته خه بات من گوتم توش تیبگه(ناگاته ده ریایه زنه) گواره که ی زیرت به کار نایه،له گوی بگره قسه م لایقی گویی تو عه زیزم شیعری ساده ی (هیمنه) مه هاباد..سالی 1324 |
هێلانه ی به تاڵ
هێلانه ی به تاڵ نییه باکم ئه گه ر زاڵم شکاندوویه تی باڵی من ئه وه سه خته که وا ناگاته گوێی که س ناڵه ناڵی من به هارهات و ته بیعه ت حوکمی ئازادی مه لانی دا له ناو کونجی قه فه زدا دیاره چۆنه ئێسته حاڵی من له گوڵزاری ورینگه ی بلبلی سه رمه ست و شه یدا دێ به ڵام نایه جریوێکیش له هێلانه ی به تاڵی من له سه ر ناچێته ده ر ساتێ خه یاڵی بسکی خاوی تۆ ئه گه رچی تێگه یشتم چاوه که م خاوه خه یاڵی من ئه رێ ئه ی ئاسکی ناسک هه تا که ی ده سته مۆ نابی؟ ئه رێ پیرۆزه که ی خۆشفه ڕ هه تاکه ی نایه ماڵی من؟ گوتت:بۆت دێمه جێژوانێ،هه زار سوێندت به شاڵم خوارد له ئاهی ئاشقانه ی من بترسه،نه ک له شاڵی من که ماڵت بێ که ماڵت بۆ چییه له و شاره وێرانه که ماڵی ده وڵه مه ندی دی،گوڵم نه یویست که ماڵی من ئه گه ر ده یزانی مانای خۆشه ویستی ئه م کچه کورده به سه د یاقووت و گه وهه ر نه یده دا فرمێسکی ئاڵی من ڕه ش و تار و درێژ و پڕ له ئازار و خه م و ده رده به ڵێ شه وگاری دووری بوو سه راسه ر ژینی تاڵی من هێمن.مه هاباد-1339 |
|
بۆ مه هاباد
|
ئـهم ژینـه كه ڕابـهری ، چ شـیـرین و چ تـال تووش بی به مهرگ ،چ دهر به دهر بی چ له مال بێ خهم بژی خۆش به ، پاش مهرگی من وتۆش بێ پسـانهوه دێن رۆژ و شـهو و مانگ و سـال (( هه ژار موكریانی )) |
|
|
اکنون ساعت 09:23 PM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد. |