![]() |
|
دشت گندم
|
|
دائیک (مادر)
|
هر چند كه رنگ و روی زیباست مرا چون لاله رخ و چو سرو بالاست مرا معلوم نشد كه در طربخانه خاك نقاش ازل بهر چه آراست مرا؟ *** ههر چهندی بڵێی به بهژن و باڵا جوانم ڕوومهت گوڵ و چاوکهژاڵ و لێو قهیتانم وهستایێ که وای له خاک و گڵ داڕشتم نیازی لهمه چی بوو؟ بۆچی کرد؟نایزانم |
پیری دیدم بخانه خماری گفتم: نكنی ز رفتگان اخباری؟ گفتا، می خور كه همچو ما بسیاری رفتند و كسی باز نیامد باری! *** دیم پیرێ له مهیخانه سهری دهخولاوه وتم ناترسی؟که بمری چت بۆماوه؟! فهرمووی وهره پێداکه،گهلێ وهک من و تۆ ڕۆیشتن و کهس نههاتهوه لهو لاوه |
این كوزه چو من عاشق زاری بوده است در بند سر زلف نگاری بوده است این دسته كه بر گردن او می بینی دستی است كه بر گردن یاری بوده است! *** ئهم گۆزه وهکوو من بووه، دڵدار و ههژار جارێکی دڵی خۆش بووه، سهدجار خهمبار ئهو ههنگڵ و دهسگرهی له ملیا دیوته دهستێ بووه زۆر خراوهته سهر ملی یار · |
آن قصر که جمشید در او جا گرفت آ هو بچه کرد و رو به گرفت بهرام که گور میگرفتی همه عمر دیدی که چگونه گور بهرام گرفت *** لهوکۆشکو سهرایهدا کهجهم جامی گرت رێوی ترکیوه،مامز ئارامی گرت بارام کهههمو و زهمانی خۆی گۆڕی دهگرت دیتت بهچجۆرێ گۆڕێ بارامی گرت |
دی کوزه گری بدیدم اندر بازار بر پاره گلی لگد همی زد بسیار و آن گل به زبان حال به او میگفت من همچو تو بودهام،مرا نیکو دار *** دیم گۆزه کهرێک قوڕی ئهشیلا دۆینێ دهنگێکم ئهبیست،باوکه کوڕی ئهدوێنێ رۆڵهم بهزه ییت بهبابی خۆتدا نایه مهمشێله بهقهو،بههێمنی پام لێ نێ |
در کارگه کوزه گری رفتم دیدم دو هزار کوزه،گویا وخموش هر یک به زبان حال با من گفتند کو کوزه گر و کوزه خر و کوزه فروش *** بۆ گۆزه کرین دهچوومهلای گۆزه کهرێک سهد گۆزه بهمن پێکهنی،ههریهک لهبهرێک ئێمهی وهکوو خۆت دهبهی! سبهینێ خۆشت وهک ئێمه دهبی بهگۆزه لای بێ خهبهرێک |
اکنون ساعت 11:30 AM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد. |