04-14-2015
|
 |
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی 
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
خوازبێنی
کۆمیدیای :
خوازبێنی
(1)
نووسینی : ئهنتۆن چیخۆف وهرگێڕانی له سویدیهوه : عهبدوڵا حهمهلاو
تێبینی : ئهم کۆمیدیایه له کتێبی ( کۆمێدیهر ) ی نووسهری سویدی (لاش کلێبێری ) وهرگیراوهو کراوهته کوردی . چیخۆف ئهم کۆمیدیایهی له ساڵی 1888 دا نووسیوهو بۆ یهکهمجاریش له مانگی نیسانی ساڵی 1989دا نمایشکراوه .
کاراکتهرهکان
یهکهم : ستێپان ستێپانوڤیچ شوبوکوف ، تهمهنی شهست ساڵ بهرهو ژووره .
دووهم : ناتالیا ، کچی ستێپانهو تهمهنی بیست و پێنج ساڵه .
سێیهم : ئیڤان ڤاسیلیڤیچ لوموڤ ، دراوسێی ستێپانهو تهمهنی سی وپێنج ساڵه
دیمهنی یهکهم
له بهردهم باخچهکهی ماڵی شوبوکوفدا ، شوبوکوف و لوموڤ ، ههردووکیان قاتیان لهبهردایهو پێکهوه دهرئهکهون) .
شوبوکوف : ئۆ ...... ئیڤان ڤاسیلیڤیچی خۆشهویست ، پێخۆشحاڵ بووم به بینینتان ( دهستی لوموڤ ئهگرێ ) ههر زۆر به تهواوهتی چاوپێکهوتنێکی چاوهڕوان نهکراو بوو ، ئێ...... ، توخوا تۆ چۆنیت ؟
لوموڤ : زۆر سوپاس . من باشم . ئهی خۆتان چۆنن ؟
شوبوکوف : سوپاس هاوڕێ ی خۆشهویست ، منیش باشم ، فهرموو دانیشن . ئهزانی چۆن ؟ پیاو نابێت دراوسێ ی خۆی لهبیرکات ، من ههر به تهواوهتی به ڕاستمه . ئێ ..... ، بهڵام کوڕی خۆم پێم ناڵێیت ئهم ههموو ڕهسمیاته چیه ؟ چاکهت و پانتۆڵ و دهستکێشی سپی و کۆمهڵێ شتی تریش ، چیه ؟ ئهڵێ ی ئهچیت بۆ شوێنێك ؟
لوموڤ : نهخێر ستێپان ستێپانوڤیچی خۆشهویست ههر بهتهنیا بۆ لای ئێوه هاتووم .
شوبوکوف : باشه بهڵام بۆ بهم ههموو کهشخهییهوه ؟ ههر ئهڵێیت بۆ ئاههنگی سهری ساڵ ئهچیت .
لوموڤ : بهڵێ ستێپانی خۆشهویت ( دهستی ئهگرێت ) منیش ههر بۆ شتێکی لهو بابهته هاتووم ، من بۆ ئهوه هاتووم داوای ئهوهتان لێبکهم ، که به هیوام نهبێته شتێکی ناقۆڵاو نهگونجاو . چونکه من ئهمه یهکهم جارم نیه که ئهو ئازادیه بهخۆم بهم ، تا بێم و به سۆزهوه داوای یارمهتی ئێوه بکهم ، بێگومان ئێوهش ههمیشه وهڵامێکتان بۆ من پێ بووه ، ببورن من ناڕهحهتم . ستێپانی بهڕێز بۆم ههیه کهمێك ئاو بخۆمهوه ؟ ( ئاوهکه ئهخواتهوه ) .
شوبوکوف : ( لهبهرخۆیهوه )
ئهترسم هاتبێت بۆ داوای پاره ؟ ئهی نهیخۆی تاڵه ! ( پاشان ڕووئهکاتهوه لوموڤ )
ئێ ..... هاوڕێ ی خۆشهویست قسهکانتان تهواو نهکرد ؟
لوموڤ : زۆر بهڕێز ستێپان ستێپانوڤیچی خۆشهویت زۆر ببوره ، ئهمجارهش زۆر ببوره ههروهکو ئهمبینن و ئاگاتان لێمه که زۆر ناڕهحهتم . زۆر به کورتی ئێوه تهنیا ئهتوانن یارمهتیم بهن بهوهی که تیایدا چهقیوم ، نه بهخوا مهسهلهکه ههروا ئاسان نییه ، ئاسان نییهو هیچ مافێکی نیه که به هیوام .
شوبوکوف : ئێ باشه بیڵێ و ببڕێتهوه . ئهی خوایه گیان ئهمه چیه ؟ زمانت بهتاڵ کهرهوهو تهواو .
لوموڤ : ههر ئێستا ، بهچاوان . هێندهی چاوتروکانێك سهبر . ئا... مهسهلهکه ئهوهیه که من هاتووم بۆ داوای کچهکهتان ، خوازبێنی ناتالیا ستێپانوڤیچ .
شوبوکوف : ئهی خوایه گیان لهو قسه خۆشه ، من نازانم هاوڕێ ڤاسیلیڤیچ به تهواوهتی گوێم لهو قسهیه بوو یان نا ؟ تکایه جارێکی تریش بیڵێرهوه .
لوموڤ : زۆر بهڕێزهوه هاتوم بۆ داوای کچهکهتان ، ئهمهوێ ...... .
شوبوکوف : ( قسهکهی پێ ئهبڕێت )
ههر به تهواوهتی قسهیهکی خۆش بوو . ( لوموڤ لهباوهش ئهگرێ و ماچی ئهکات ) ئهمه ئهوهیه که من ههمیشه ئهمزانی ، ئهوهی که ماوهیهکی زۆر هیوام بۆ ئهخواست . ( فرمێسك به چاویدا دێت ) . ئێوه هاوڕێ بهنرخهکهم ، من ههمیشه وهکو کوڕی خۆم سهیرم کردوون ، ئێستاش هیوای خۆشی و بهختهوهریتان بۆ ئهخوازم . ئهمه ڕێك بهتهواوهتی ئهوه بوو که ئهمزانی ، ده تۆ سهیرکه من چهند گهمژهم ، لهخۆشیدا به تهواوهتی سڕ بووم و ناتوانم بجووڵێم ، ههر ئێستا بانگی ناتالیا ئهکهم .
لوموڤ : ( خۆی ئهجوڵێنێ )
ستێپان ستێپانوڤیچی بهڕێز تۆ لهو بڕوایای که من بههیوای ڕهزامهندی ناتالیا بم ؟
شوبوکوف : ئهی تۆ لهو بڕوایای کوڕه گهنجێکی ڕهشیق و ئهنیقی وهك جهنابتان ڕهتکاتهوه ؟ کوره من ئهزانم ئهو عاشقه ، بهیارمهتیت . ( ئهچیته دهرهوه ) .
دیمهنی دووهم
ههمانشوێنی دیمهنی یهکهم
لوموڤ : ( بهتهنیایه )
من سهرمامه .... ئهشلهرزم ، من ئهبێت دهستێك لهم مهسهلهیه بوهشێنم ، دهنا دوو دڵی وبیرکردنهوهی دوورو درێژو چاوهڕوانی نا مهنطیق و تا به عهشقیش ئهگا پیاو هیچیان لێ بهدهست ناهێنێت .
همممم...... سهرمامه .... ناتالیا ستێپانوڤنا تا بڵێ ی ژنێکی خانومانه.... خراپ نیه ... ئێ دوای ئهوهش خوێنهوارو ڕۆشنبیریشه . ئیتر پیاو ئهبێت چ خۆزگهیهکی تری بۆ بخوازێت ؟ تێناگهم بۆ وا ناڕهحهتم ؟ ههست ئهکهم گوێچکهکانم ڕهپ بوون ، ( کهمێك ئاو ئهخواتهوه ) ، من پێویسته ژن بێنم . چونکه یهکهمجار با من بهخۆم بڵێم که من سی و پێنج ساڵ تهمهنمه ، بێگومان ئهمهش تهمهنێکی گهورهیه ، دوای ئهوه من ژیانێکی دامهزراوو ڕیكوپێکم پێویسته .
من نهخۆشی دڵم ههیهو دڵه کوتهمه ، زوو توڕه ئهبم و زۆرجاریش لهخۆمهوه ناڕهحهت ئهبم ، ئێ دوای ئهوهش لێوه لهرزهمهوهو چاوی ڕاستیشم ئهبڵهق ئهبێت ، له ههمووشی ناخۆشتر ئهوهیه که ناتوانم بخهوم ، ههر که ئهگهمه سهر تهخته خهوهکهم زرمممممم ، زرمه لهلای چهپمهوه دێت ، دواییش زرمهکه ئهگوازێتهوه بۆ لای شانم ، دواییش زرمممم بۆ سهرم ، پاشان ڕاست ئهبمهوهو وهکو شێت چهند ئهمدیوو ئهودیوێك ئهکهم تا بخهومهوه ، بهڵام کاتێکیش که خهریکه خهوم لێئهکهوێتهوه دیسانهوه زرمه بۆر زرمممم ، هێرش بۆ لاکهی تری سهرم دێنێت ، جا توخوا با من بهخۆم بڵێم ئا ئهوه حاڵه که منی تیام ؟
دیمهنی سێیهم
ههمانشوێنی دیمهنی یهکهم
ناتالیا دێته ژوورهوهو لوموڤیش له شوێنی خۆی دانیشتوه
ناتالیا : ئهرێ بهڕاست ئێوه لهکوێن ؟ باوکم ووتی یهکێك هاتوهو ئهیهوێت شتێك بکڕێت ، ئیڤان ڤاسیلیڤیچ ڕۆژباش .
لوموڤ : ڕۆژباش ناتالیا خان .
ناتالیا : ببورن وا بهم جل وبهرگ و دیمهنهوه هاتم ، ڕاستیهکهی خهریکی نۆك ڕاخستن و ووشک کردنهوه بووم ، ئای که ماوهیهکی زۆره یهکتریمان نهدیوه ، چاووم بهرایی نایهت ، فهرموو دانیشن .
( ههردووکیان دائهنیشن )
ناتالیا : نانی بهیانیتان خواردوه ؟ با بۆتان ئامادهکهم.
لوموڤ : نهخێر ناتالیا خان ، ههر ئێستا زۆر نیه که نانم خوارد .
ناتالیا : فهرموو جگهرهیهك بکێشن ، ئهوه شقارتهکهیه ، بهڕاستی ههواکهی خۆشه ، دوێنێ باران باری و جوتیارهکانیشمان بهدرێژایی ڕۆژهکه هیچیان نهکرد . ئهی ئێوه چهند تۆوتان وهشاند ؟ تۆ سهیرکه من چهند بێ ئارام بووم که هێشتم ئهو ههموو مهزرایه تۆوکهن ، بهوخوایه ئهترسم تۆوهکه بۆگهن کات ، دهی بهههرحاڵ ، ئهوه له چاوهڕوانی باشتر بوو . بهڵام پێم بڵێ ئهمه چیه ؟ قاتت لهبهردا ئهبینم ، ئهزانی شتێکی نائاساییه بهلامهوه ؟ ئهچیت بۆ سهما کردن ؟ ئهی بهڕاست تهواو چوست و چالاك دیاری ؟ چی ڕویداوه وا خۆتان لهناو قات و بۆینباخ ههڵکێشاوه ؟
لوموڤ : ( ناڕهحهت ئهبێت )
بهڵێ ... ئهزانی چۆن ناتالیا خان ... لهڕاستیدا مهسهلهکه ئهوهیه که من هاتووم داواتان لێبکهم . لهوانهیه مهسهلهکه بهلاتانهوه سهرسوڕهێنهر بێت یان واتان لێبکات که توڕهبن . بهڵام من ( به خۆی ئهڵێت ) ، ئای چهند سهرمامه !
ناتالیا : ئهوه چیه ؟ ( پیشێك ئهخواتهوهو پاشان فوویهك ئهکات )
لوموڤ : ئهبێت ههوڵبهم قسهکانم کۆکهمهوه ، بهڵێ ناتالیا ستێپانۆڤیچی ئازیز ، خۆتان ئهزانن من ههر له ڕهقبوونی نینۆکهکانی پهنجهمهوه خێزانی ئێوه ئهناسم ، جا له پوری ڕهحمهتیم و مێردهکهیهوه ، واته له خوشکی باوکم و مێردهکهیهوه ، که زۆر ڕێزی دایك و باوکی ئێوهشیان ئهگرت ، من بوومه میراتگری مهزراکه ، واته گا لهوهڕگاکه ، ئهو لهوهڕگایهی که هاوسنووره لهگهڵ لهوهڕگاکهی ئێوه ، بێگومان ئێوهش ئهبوایه ئهمهتان بزانیایه ، بهڵام من تێناگهم بۆچی تا ئێستا ئهمهتان نهزانیوه ؟
ناتالیا : ببورن که پێتان ئهبڕم ، ئێوه ووتتان لهوهڕگای من ؟ بۆ ئهو لهوهڕگایه هی ئێوهیه ؟
لوموڤ : بێگومان .
ناتالیا : نهخێر قوربان ، ئهو لهوهڕگایه هی ئێمهیه نهك ئێوه !
لوموڤ : نهخێر ناتالیای بهڕێز ئهوه هی منه .
ناتالیا : وهڵا ئهمه ههواڵێکی تازهیه ، ئادهی بزانم چۆن هی ئێوهیه ؟
لوموڤ : چی چۆن چۆن ؟ ئهی ئهوه نیه بۆتان باسئهکهم ! ئهوه نیه که ئهڵێم لهوهڕگاکهی من وهکو هێڵێکی دابهشکهر کهوتۆته نێوان ههردوو لهوهڕگاکهی ئێوهوه !
ناتالیا : ڕاستهکهی وایه ، بهڵام ئهوه هی ئێمهیه .
لوموڤ : نهخێر ناتالیا خان ، ئێوه ههڵهن ، ئهوه هی منه .
ناتالیا : ئیڤان ڤاسیلیڤیچ لهسهرخۆبه ، پێم ناڵێێت ئهمه له کهیهوه بووه به هی ئێوه ؟
لوموڤ : یانی چی لهکهیهوه ؟ لهوهتی من لهبیرم بێت ئهوه هی منه .
ناتالیا : زۆر ببوره ، چونکه ئهوهی لهبیری ئێوهدایه ههڵهیه .
لوموڤ : بهڵام ناتالیا ستێپانۆڤیچی ئازیز من بهڵگهم ههیه ، ڕاسته ئهو لهوهڕگایه ڕۆژێك له ڕۆژان جێگای مشت و مڕو قسهوباس بوه ، بهڵام ئهمڕۆ ههمووان ئهزانن که هی منه ، ئیتر ئهمه قسهوباسی تر ههڵناگرێت . مهسهلهکهش لهوهوه هاتوه که نهنکی پورێم ئهو لهوهڕگایهی بۆ ماوهیهکی دیاری نهکراو ، وه به بێ هیچ قهره بویهك بۆ جووتیارهکانی باوکی باوکی باوکتان بهجێهێشتوه ، واته ئهو جووتیارانه ئهم لهوهڕگایهیان بۆ ماوهی چل ساڵێك بهبێ هیچ قهرهبویهك بهکارهێناوه ، تا وورده وورده مهسهلهکه وای لێهاتوه باوکت لهوهڕگاکه وهکو هی خۆی سهییرکات ، واته تا ئهوکاتهی که کۆمهڵهی چاککردنی زهوی و زار هاتن .... .
ناتالیا : مهسهلهکه بههیچ شێوهیهك وانیه . بهپێ ی قسهکانی باوکی باوکم و باوکی باوکی باوکیشم ئهو لهوهڕگایهش وهکو ههموو لهوهڕگاکانی تر هی ئێمهیه . ئیتر ئایا ئهمه قسهو مشت و مڕی تر ههڵئهگرێت ؟ من تێناگهم ، پیاو خهریکه شێت ئهبێت .
لوموڤ : ناتالیا خان من ههر ئهبێت ئهو بهڵگانهت پیشاندهم .
ناتالیا : نهخێر ، ئێوه گاڵته ئهکهن ، یان ئهتانهوێت بمترسێنن ؟ ئێمه وا خهریکه بۆ سێ سهد ساڵ ئهچێت خاوهنی ئهو زهویانهین ، جهنابیشتان دێن و ئهتانهوێ پیشانمان بهن که هی ئێمه نیه ! ئیڤان ڤاسیلیڤیچ بمبهخشه ، من گوێکانم بڕوا ناکهن . من لهبهرئهوه نیه که پێویستم بهو ئهرزانهیه ، چونکه گریمان ههموو ئهرزهکان پێنج دۆنم بوون که نرخی ههر ههموویان ماکس ئهکاته سێ صهد ڕۆبڵ ، بهڵام وهکو ووتم مهسهلهکه ههر ئهوه نیه بهڵکو ڕاست ئهبێت ڕاست بێت ، ئێوه ئازادن چی ئهڵێن بیڵێن ، بهڵام شتی ناههقی نا ، چونکه ڕێگای پێ نایهم .
لوموڤ : تکایه ڕێگام پێبه با بگهمه خاڵی کۆتایی . جووتیارهکانی باوکی باوکی باوکت ، خشتیان بۆ دایکی دایکی پورێم سوورکردۆتهوه ، واته ئهو لهوهڕگایه خراوهته بری ئهو خشت سوورکردنهوهیه ، واته لهوهڕگاکه وهك قهرهبوو بهکارهاتوه .
ناتالیا : باپیرم و نهنکم و پورێم لای من ناخوات ، ئهو لهوهڕگایه تا ئهگاته گهرماوی ههڵمهکه هی ئێمهیه .
لوموڤ : نهخێر ئهوه هی منه .
ناتالیا : نهخێر ، تا دوو ڕۆژ قسهم بۆ بکهیت و لهباتی قاتێك پانزه قاتیشت لهبهردا بێت ئهو لهوهڕگایه هی ئێمهیه . ئێمه ئێمه ئێمه . من نامهوێت شتێك ههبێت که هی تۆ بێت ، بهڵام ئێمه ئا ، ئهوه هی ئێمهیه ، چونکه مهسهلهکه خۆی وایه .
لوموڤ : ناتالیا ستێپانۆڤنا ، من پێویستم به لهوهڕگا نیه ، بهڵام ئهمه مهسهلهیهکی مهبدهئیه ، ئهگهر مهسهلهکه وابێت ئێوه ئهتوانن وهك خهڵاتێك وهریگرن بۆ خۆتان .
ناتالیا : من خهڵاتی ئهکهم به ئێوه ، چونکه ئهوه هی منه . بهڕاستی قسهی سهیرم گوێ لێبو . ئیڤان ڤاسیلیڤیچ ، ئێمه تا ئێستا وهکو دراوسێیهکی باش و هاوڕێیهکی باش سهیری ئێوهمان کردوه ، دوای ئهوهش ئێمه پیاوهتی ئێوهمان بیرناچێت که ساڵی پار دهڕڕاسهکهتان داینێ بهقهرز ، بهڕاستی جێگای سوپاس بوو . بهڵام ئێستا وهکو تهتهریهك سهیرمان ئهکهیت و موڵکی خۆمان پێ خهڵات ئهکهیتهوه . ببوره چونکه دراوسێ کاری وا لهگهڵ دراوسێ ی خۆیدا ناکات . ئهگهر بۆم ههبێت بڵێم بهڕاستی جێ ی شهرمه .
لوموڤ : کهواته ئێوه من وهکو هێرشبهرێك سهیرئهکهن ؟ ناتالیا خانم من ههرگیز خۆم نهخستۆته ئهرزهی کهسی ترهوه ، دواییش ڕێگا نایهم کهسی تریش داوام لهسهر بنووسێت . ( زۆر به خێرایی بهرهو پهرداخه ئاوهکه ئهڕوات ) لهوهڕگاکه هی منه .
ناتالیا : ئێوه بهههڵهدا چوون ، هی ئێمهیه .
لوموڤ : نهخێر هی منه .
ناتالیا : ووتم ئێوه ههڵهن ، بهڵام ههر ئهشبێت پیشانی بهم ، ههر ئهمڕۆ وهرزێرهکان ڕهوانهی ئهوێ ئهکهم .
لوموڤ : ههیهو ههیهوو .
ناتالیا : ههر ئهمڕۆ ئهبێت وهرزێرهکانمان لهوێ بن .
لوموڤ : منیش ئهیانوهستێنم .
ناتالیا : ئهگهر ئازان و ئهوێرن .
لوموڤ : ( دهست به دڵیهوه ئهگرێت ) لهوهڕگاکه هی منه ، تێئهگهن ؟ هی من .
ناتالیا : تکایه هاوار مهکهن ، ئهتوانن له ماڵهوه لای خۆتان هاوارکهیت و ئاگریش بگریت ، بهڵام لێره داوات لێئهکهم ڕێزی خۆت بگره .
لوموڤ : خانمه باشهکه بڕواتان بێت گهر من ئاوا زۆر ناڕهحهت و دڵه کوتهم نهبوایه ، بڕواتان بێت شتێکی ترم لاباس ئهکردن ، ( هاوارئهکات ) لهوهڕگاکه هی منه .
ناتالیا : ئێمه .
لوموڤ : نهخێر . من .
ناتالیا : نهخێر ئێمه .
لوموڤ : نهخێر من .
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|