04-14-2015
|
 |
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی 
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
کۆمیدیای :
خوازبێنی
(2)
نووسینی : ئهنتۆن چیخۆف وهرگێڕانی له سویدیهوه : عهبدوڵا حهمهلاو
دیمهنی چوارهم
( ههمان شوێن ناتالیاو لوموڤ لهگهڵ شوبوکوڤ )
( شوبوکوڤ دێته ژوورهوه )
شوبوکوڤ : ئهوه چیتانه ؟ ئهو هاوار هاوارهتان لهچیه ؟
ناتالیا : بابه گیان بۆ ئهم پیاوه باشهی ڕوونکهرهوه لهوهڕگاکه هی کێیه ؟ هی ئێمهیه یان ئهو ؟
شوبوکوڤ : ( به لوموڤ ئهڵێت ) هاوڕێ ی خۆشهویست لهوهڕگاکه هی ئێمهیه .
لوموڤ : ستێپان ستێپانوڤیچی بهڕێز ، چۆن ئهو لهوهڕگایه ئهبێت هی ئێوه بێت ؟ خۆ ئێوه بهلای خۆیهوه کهسانێکی ڕۆشنبیرو ئاقڵن . ههروهکو بۆ کچهکهتم ڕوونکردهوه ئهو لهوهڕگایه له نهنکی پورێمهوه بۆ ماوهیهکی دیاری نهکراو بهبێ هیچ قهره بوویهك دراوه به جووتیارهکانی باپیرت . جا ههر ئهو جووتیارانه لهوهڕگاکهیان بۆ ماوهی چل ساڵێك ، واته تا ئهو کاتهی که کۆمهڵهی چاککردنی زهوی و زار هاتوون بهکار هێناوه .
شوبوکوڤ : هاوڕێ ی بهڕێز بمبهخشه ، ئێوه ئهوهتان بیرچو که بڵێن لهوهڕگاکه خۆی له خۆیدا جێگای کێشهو مشت و مڕ بووه ، واته مهسهلهکه تا ئهم ساڵانهی دواییش ههر ساغ نهبوهتهوه . بهڵام ئهمڕۆ تهنانهت ههموو میردمناڵهکانیش ئهزانن ، بهڵی ههر بهتهواوهتی ئهزانن که ئهو لهوهڕگایه هی ئێمهیه . ئهی ئێوه نهخشهکهیتان نهدیوه ؟
لوموڤ : من ئهبێت پیشانی ئێوهی بهم که ئهو لهوهڕگایه هی منه .
شوبوکوڤ :هاوڕێ ی باش ناتوانیت .
لوموڤ : ( هاوارئهکات ) با ئهتوانم .
شوبوکوڤ : ئهی هاوار ئێوه بۆ وا هاوار ئهکهن ؟ ئاخر به هاوارکردن هیچ سهوز ناکهن ، من نامهوێت مهسهلهکه بهو شێوهیه بێت که ئهو لهوهڕگایه هینی ئێوه بێت ، دوای ئهوه ناشمهوێت له دهستم بچێت ، یان بۆچی وای لێبێت ؟ بهڵام له ههموو حاڵهتێکدا گهر ئێوه ههروا لهسهری بڕۆن ئامادهم بیبهخشم به جووتیارهکانی ئاوایی یان ئێوه ، تێگهشتی برا ؟
لوموڤ : نهخێر تێنهگهشتم . ئێوه به چ ههقێك موڵکی یهکێکی تر ئهبهخشنهوه ؟
شوبوکوڤ : ڕێگام به با بڕیاربهم که بۆم ههیه چی بکهم و چی نهکهم . کوڕه گهنجهکه ! با ههر به تهواوهتی پێت بڵێم من وا ڕانههاتوم که بهو تۆنه دهنگی و ئیقاعیهوه ههتا دوایی قسهم لهگهڵدا بکهن ، چونکه من دوو هێندهی تۆ تهمهنم ههیه ، تێگهشتی ؟ ههر ڕێك دوو هێندهی تۆ ، جا لهبهر ئهوه داواتان لێئهکهم بهو شێوه شڵهژان و کهف و کوڵیهوه قسه مهکهن .
لوموڤ : نانانانانا . دیاره ئێوه من بهبێ ئهقڵ ئهزانن و ئهتانهوێ پێم ڕابوێرن . ئێوه ئهتانهوێ زهویهکهشم بهرن بۆ خۆتان و به دهماری خاویشهوه قسهتان لهگهڵدا بکهم ؟ یان وهکو خهڵکی ئاسایی لهگهڵتانا بدوێم ؟ دراوسێ باشهکهم ئهمه ئاوا نابێت ، ئێوه ئیتر دراوسێ نین بهڵکو کهسێکی شهڕکهرن .
شوبوکوڤ : چی چی چی ؟ ئهوه ووتتان چی ؟
ناتالیا : بابه ههر بهزوویی وهرزێرهکان بنێره بۆ لهوهڕگاکه .
شوبوکوڤ : ( به لوموڤ ئهڵێت ) کوڕه باشهکهم ئهوه چیتان ووت ؟
ناتالیا : لهوهڕگاکه هی ئێمهیه ، من وازناهێنم ، وازناهێنم ، وازناهێنم .
لوموڤ : وهکو ئهڵێن با بزانین ، من ئهچم بۆ دادگا تا پیشانتانی بهم که ئهوه هینی منه .
شوبوکوڤ : دادگا ؟ فهرموو کوڕه باشهکه ، ئێوه دهستتان ئاواڵایه ، فهرموو ئهتانناسم ، ئێوه کهسانێکی داواچین ، ههموو کهسهکانتان وهستای داوا بوون ، بهڵێ ههر ههموویان .
لوموڤ : بۆم ههیه داواتان لیبکهم که ئا بهو شێوهیه ناوی کهسهکانم نههێنن ، ههموو خزمهکانم کهسانی بهڕێزو پیاو چاك بوون ، نهك وهك خاڵی جهنابتان که ههمیشه داوای دائیرهی ضهمانی لهسهر بوو .
شوبوکوڤ : ئێوه خزمهکانتان ههموو شێت بوون .
ناتالیا : ههموو ، ههموویان ، ههر ههموویان .
شوبوکوڤ : باوکی باوکتان ضروفی و حل حلی بوو ، مامه گهنجهکهشتان ، بهڵێ ههر بهتهواوهتی بهڕاستمه ، ناستاسیا مایچایلۆڤنا لهگهڵ ئهندازیارێکی مهعماریدا ههڵات و ڕۆشت ، ئێستاش کهس نازانێ چیان لێ بهسهر هات !
لوموڤ : ئێواش نهنکتان قاچی ئاسن بوو ، ( دهست ئهگرێت به دڵیهوه ) ئهملایهم ئهزیڕێنێ ، وا سهریشم داکهوت ، فریام کهوون ئاو .
شوبوکوڤ : باوکیشتان قومارچیهکی تهواو بوو ، لهتاو دۆڕاندن ئهوهنده خۆی خواردهوه تا مرد .
ناتالیا : پوریشتان پیرهژنێکی ووتی ووتیکهر بوو و هیچیشی به هیچ نهبوو .
لوموڤ : قاچی چهپم شهلهل لێی یا ، ئێوهش کهسانێکی ئاژاوهچین ، ئاخ دڵم ، ههموو کهسێکیش ئهزانێت که له ههڵبژاردنهکهی ئهم دواییهدا بهرتیلتان یا ، ئهوه چاوهکانیشم ڕهشکهو پێشکه ئهکهن ، کوا کڵاوهکهم ؟ .
ناتالیا : سووك و سهلیم ، بێشهرم .
شوبوکوڤ : ههر بهتهواوهتی ئێوه کهسانی فێڵبازو خۆبهره پێشهوهو پیلان دانهریشن ، بهڵێ پیلانی نهێنیش .
لوموڤ : ئهوه کڵاوهکهمه ، دڵم ، من لهکوێم ؟ ئهی دهرگاکه لهکوێ یه ؟ ئاخ ، بهوخوایه لهوبڕوایام بمرم ، کوره قاچم وهستا ، ( بهرهو دهرگاکه ئهڕوات ) .
شوبوکوڤ : ئیتر جارێکی تر فێر نهبیت قاچت بنێیته ئهمدیوی ئهم ماڵه .
ناتالیا : بیرت نهچێت که بچیت بۆ دادگا ، تا بزانین چی ڕووئهیا .
( لوموڤ ئهچێته دهرهوه ) .
دیمهنی پێنجهم
(ههمانشوێن شوبوکوڤ و ناتالیای کچی )
شوبوکوڤ : ( بهشێواوی ئێت و ئهچێت ) بههیوام جارێکی تر نهگهڕێتهوه .
ناتالیا : چ بێ ئابڕویهکه ! قسهشمان پێ ئهڵێ و پێشمان ئهڵێت دراوسێ ی باش .
شوبوکوڤ : شێت و دهماگیر ، بێئهقڵ .
ناتالیا : نانا تۆ وهره بزانه چ ئاژهڵێکه ، خۆی ههڵئهقورتێنێته ئهرزی خهڵکیهوهو دواییش بهنهحلهتی ئهکات !
شوبوکوڤ : سهگبابی سهگی کوێر ، ڕووشی ئێت بێت داوای دهستی کچی خهڵکی بکات ، ئهبێت له خهیاڵی خۆیدا چ داخوازیهکی دانابێت ؟
ناتالیا : داخوازی ؟
شوبوکوڤ : بێگومان ، ئهو هاتبو بۆ داخوازی تۆ .
ناتالیا : داخوازی من ؟ ئهی بۆ زووتر ئهمهت نهووت ؟
شوبوکوڤ : ئهو ترسنۆکی خۆ بهره پێشهوهیه بۆیه وا قاتی لهبهر کردبو .
ناتالیا : داخوازی من ؟ من ؟ ئاه ه ه ه ( خۆی ئهخات بهسهر قهنهفه یهک تاکیهکهدا ) ، بانگی کهرهوه ، بیهێنهرهوه ، ئاه ه ه ه ، بانگی کهرهوه زوو .
شوبوکوڤ : کێ بهێنمهوه ؟
ناتالیا : خێراکه ، ووتم خێراکه ، وا بوورامهوه ، بیهێنهرهوه ، ( هیستریای بۆ دێت ) .
شوبوکوڤ : ئهوه چیه ؟ پێم ناڵێ ی ئهوه چیته ؟ ( دهست ئهگرێت بهسهریهوه ) ئای که بهستهزمانم ، فیشهکێك ئهنێم بهخۆمهوه ، خۆم ههڵئهواسم ، ئهمانه له ژیانم ئهکهن .
ناتالیا : ئهمرم ، خێراکه بیهێنهرهوه .
شوبوکوڤ : بێ دوو دڵی ، ههر ئێستا ، ههر تۆ وهرهوه سهرخۆت . ( ڕا ئهکاته دهرهوه )
ناتالیا : ( به تهنیا ) ئهوه ئێمه چیمان کرد ؟ بیهێنهرهوه ، خێراکه بیگهڕێنهرهوه .
شوبوکوڤ : ( دێته ژوورهوه ) ههر ئێستا دێت ، ئۆه ه لهم وهزعیهته ، تۆ خۆت ئهبێت قسهی لهگهڵ کهیت ، من بههیچ شێوهیهك ئاماده نیم ، ههر بهتهواوهتیش بهڕاستمه .
ناتالیا : ( ههر هیستریا گرتویهتی ) بیهێنهرهوه .
شوبوکوڤ : ( هاوارئهکات ) وا بهڕێوهیه ، ئهی خوایه گیان ئهمه چ جۆره سزایهکه ؟ وا باشتره خۆم بکوژم ، خۆم ئهکوژم ، وهڵلاهی بهڕاستمه ، ئاخر هیچ مانایهکی نیه ، ئێمه سهعاتێکه چیمان بهو کوڕه گهنجه نهکرد ؟ وهك سهگ لی ی وهڕین ، شهرهفمان لێسهندهوهو دواییش کردمانه دهرهوه ، وهڵلاهی ئهمانه ههمووی خهتای تۆ بوو تۆ .
ناتالیا : نهخێر تۆ .
شوبوکوڤ : ئهمهش خهتای من بوو ؟ ههر بهتهواوهتی ؟
( لوموڤ لهناو دهرگاکهدا ئهوهستێ )
شوبوکوڤ : فهرموو ئهوه خۆت و ئهوهش ئهو ، خۆت قسهی لهگهڵدا بکه . ( ئهڕوات )
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|