کاهش کالری غذا = افزایش کیفیت آن
جام جم آنلاین: کالری به محتوای انرژِی مواد غذایی گفته می شود. غذاهایی که می خوریم با محتوای کالری خود انرژِی مورد نیاز بدن ما را تامین می کنند و توانایی لازم را برای انجام فعالیت ها برای آن فراهم می سازند. کالري مورد نياز يک فرد با فاکتورهایی مانند سن، وزن بدن ، جنس ، شغل ، ميزان فعاليت بدني و ورزش و غيره ارتباط دارد.افرادی که غذاهای کم کالری مصرف می کنند ، شاید تا انتهای روز زیاد غذا بخورند اما علیرغم کالری نسبتا کم مقادیر مناسبی از مواد مغذی دریافت می کنند.
به گزارش مدلاین پلاس ، محققان دریافته اند کسانی که مقادیر کافی میوه ، سبزیجات ، دانه های غنی از فیبر و دیگر غذاهای کم کالری مصرف می کنند عمدتا غذای بیشتری می خورند. انرژِی دریافتی این افراد طی روز چند صد کالری کمتراست و در عین حال کلسیم ، آهن ، پتاسیم و ویتامین های B6 و اسید فولیک بیشتری دریافت می کنند.در واقع با این برنامه غذایی خود را از مواد مغذی محروم نمی کنند بلکه حجم غذای آنها بیشتر است. منظور از کالری میزان انرژیِ است که از هر ماده غذایی کسب می شود. برای مثال کالری یک گرم هویج کمتر از یک گرم شکلات است.بطور کلی غذاهایی که میزان آب و یا فیبر بالایی دارند مانند میوه ها و سبزیجات از دانسیته کالری کمی هم برخوردارند.آب و فیبر حجم غذا را افزایش می دهند در حالیکه بر کالری آن نیفزوده یا مقادیر ناچیزی به محتوای انرژی آن اضافه می کنند.
اما قند و چربی بر کالری غذا می افزایند و مواد با دانسیته بالای کالری شامل چیپس و دیگر اسنک ها ، آجیل ، شیرینی و گوشت های فرآیند شده مانند سوسیس ، کالباس و همبرگر می شود.این مطالعه نیز بر ارجحیت و فوائد مصرف غذاهای کم کالری تاکید می کند.محصولات لبنی کم چرب ، غلات سبوس دار سرشار از فیبر ، و گوشت کم چرب و یا جایگزین ها ی کم چرب آن گزینه های مناسبی هستند.
به گفته ی متخصصان ، کاهش میزان کالری دریافتی از غذا بهترین راهکار تغذیه ای است که به افراد این امکان را می دهد که بدون تغییر یا حتی با افزودن میزان غذایی که می خورند دچار افزایش وزن نشوند.آنها می گویند وقتی ظرف پر از غذا را می یینیم اصلا متوجه کالری کمتر آن نمی شویم مضاف بر اینکه به حفظ سلامت خود کمک می کنیم.
تغذیه یك علم جوان است و با تحقیقات گسترده در مورد مواد غذایی و تأثیرات آن بر بدن انسان، رابطه ای مستقیم دارد و هر روز شاهد افزایش اطلاعات و گاه گاهی شاهد تغییر نظرات دانشمندان در زمینه ی مواد خوراكی و آشامیدنی هستیم كه مسلما این موضوع بر اثر پیشرفت علوم و فنون آزمایشگاهی و افزایش مستمر آگاهی ها در عالم مواد غذایی توسط متخصصان است.
لازم به ذكر است، جامعه با شنیدن این نظریات بعضا دچار گمراهی می شود و این وظیفه ی كارشناسان است كه مردم را از اشتباه و سردرگمی نجات دهند. امید است در كشور عزیزمان، شاهد پیشرفت، رشد و شكوفایی این علم جوان باشیم.
آیا گیاه خواری یك رژیم مناسب و سالم است؟
رژیم های گیاه خواری می توانند سودمند باشند اما به شرط این كه درست و دقیق برنامه ریزی شده باشند. گیاه خواران با یك برنامه ی غذایی مناسب می توانند خطر بیماری هایی چون چاقی فشار خون بالاسرطان کولون، (بخشی از روده ی بزرگ) را كاهش دهند و در صورتی كه گیاه خواران برنامه ی ضعیفی داشته باشند خطر بیماری هایی چون پوکی استخوان،نرمی استخوانکم خونی مربوط به آهن وویتامین ب 12 و كندی رشد در كودكان را می توان انتظار داشت .
گیاه خواران به گروه های زیر تقسیم بندی می شوند :
ـ گیاه خوار محض(Vegans): گیاه خوارانی كه گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ و لبنیات نمی خورند.
ـ لاكتووگان (vegetarians Lacto) :گیاه خوارانی كه لبنیات هم می خورند.
ـ اووگان (Ovovegetarians) : گیاه خوارانی كه تخم مرغ هم می خورند.
ـ لاكتواووگان (Lacto-ovovegetarians) : گیاه خوارانی كه تخم مرغ و لبنیات هم می خورند .
ـ نیمه گیاه خوار (Semi-vegetarians) : گیاه خوارانی كه ماهی و مرغ هم مصرف می كنند، ولی گوشت قرمز را مصرف نمی كنند .
اگر شما می خواهید مانند گیاه خواران نوع اول هیچ محصول غذایی با منشأ حیوانی را نخورید باید بدانید كه حتما نیاز به تكمیل این نوع رژیم دارید و این كار فقط به شرطی مورد تأیید است كه برای حفظ سلامتی، مواد مغذی لازمی را كه در محصولات با منشاء حیوانی وجود دارد به نوعی تأمین كنید. از این رو ملزم به دریافت مواردی از جمله :
انرژی كافی،پروتئین کلسیم ویتامین دی، آهن و ویتامین B12 هستید .
در زنان، به خصوص زنان باردارشیرده و هم چنین كودكان، نیاز به برنامه ریزی دقیق تری وجود دارد و ویتامین ها و املاح بیشتری به صورت مكمل های غذایی برایشان پیشنهاد می شود، البته این برنامه ریزی حتما به وسیله ی یك كارشناس و متخصص علوم تغذیه باید محاسبه و انجام شود. بدین وسیله می توان با محاسبه ی میزان مصرف قابل قبول انرژی، ضمن تأمین مواد مغذی ضروری بدن، در چنین شرایطی به یك رژیم صحیح و الگوی مناسب مصرف دست یافت