سو-نو-مونو (غذایی با طعم سرکه)
مواد لازم برای 4 نفر
- ・ دو عدد خیار (حدود دویست گرم)
- ・ یک چهارم قاشق چایخوری نمک (برای نمک زدن به خیارها)
- ・ یک فنجان آب (دویست میلی لیتر)
- ・ یک قاشق چایخوری نمک (پنج گرم)
برای تهیه ی چاشنی
- ・ دو قاشق چایخوری شکر (شش گرم)
- ・ سه قاشق غذاخوری سرکه (چهل و پنج میلی گرم)
- ・ یک چهارم قاشق چایخوری نمک
- ・ دو قاشق غذاخوری آب (سی میلی لیتر) (اگر نیاز به رقیق کردن این چاشنی بود)
طرز تهیه
- خیارها را به شکل گرد گرد و نازک به ضخامت حدود یک میلی متر ببرید. آنها را در یک کاسه قرار دهید و به حدود یک چهارم قاشق چایخوری نمک آنها را آغشته کنید و حدود پنج دقیقه آنها را قرار دهید تا بماند.
- میگوها را شسته و مغز حرام آنها را جدا کنید، می توانید از یک سیخ نازک یا چاقو برای این کار استفاده کنید. به اندازه ی یک فنجان آب را که یک قاشق چایخوری نمک به آن افزوده اید را بجوشانید. این میگوها را روی حرارت کم حدود دو دقیقه بجوشانید یا اگر از میگوهای بزرگتر استفاده می کنید آنها را به مدت سه دقیقه بجوشانید. سپس آنها را از روی حرارت بر داشته و بگذارید تا خنک شوند.
- سه قاشق غذاخوری سرکه را داخل یک کاسه بریزید و با یک چهارم قاشق چایخوری نمک و دو قاشق چایخوری شکر مخلوط کنید تا چاشنی آواسه-زو را درست کنید. آن را به خوبی مخلوط کنید و مطمئن شوید که نمک و شکر در سرکه حل شده باشند. بسته به سلیقه تان می توانید آن را رقیق کنید.
- درست پیش از آوردن میگوها و خیارها سر سفره به آن چاشنی بزنید.
سو: سرکه ژاپنی
سرکه ژاپنی یکی از قدیمی ترین چاشنی هایی است که قدمت آن به هفت هزار سال پیش برمی گردد. گفته می شود که در ژاپن، مردم از حدود قرن های چهارم و پنجم با تخمیر برنج و به حال خود گذاشتن آن تا اینکه کهنه شود، شروع به ساختن سرکه کردند. در دوران اخیر، برنج با دیگر غلاتی مانند گندم و ذرت جایگزین شده و یا به آن افزوده می شود.
برخی از سرکه هایی که از غلات گرفته می شود از برنج یا جو پرک نشده درست می شوند. سرکه ی حاصل از آن همچنان که جا می افتد، به رنگ قهوه ای تیره در خواهد آمد، که در این صورت به آن «کورُ-زو» یا «سرکه ی تیره» می گویند. همچنین سرکه هایی هستند که از میوه هایی مانند سیب، انگور و مانند آنها گرفته می شود.
همچنین، «اواسه-زو» یا سرکه های طعم دار برای انواع کاربردهای گوناگون وجود دارند. شما می توانید سرکه با طعم مورد علاقه ی خود را در خانه درست کنید و یا آن را از فروشگاه بخرید. در سوشی، برنج با سوشی-زو یا سرکه مخصوص سوشی مخلوط شده است، سرکه ای که در آن چاشنی هایی مانند شکر، نمک و دیگر مواد اضافه شده است.
همچنین آما-زو یا سرکه شیرین وجود دارد و نیز توسا-زو یا سرکه به سبک توسا، یک سرکه با چاشنی ورقه های ماهی خشک که می تواند برای تزیین غذا مانند ماهی و سبزی مورد استفاده قرار گیرند. در سال های اخیر، بسیاری از مردم سرکه می نوشند چون گفته می شود که به تنظیم فشار خون کمک می کند و مانند یک تصفیه کننده ی خون عمل می کند.