زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و ....
kurdish culture |
07-23-2014
|
|
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
له چوارهمین وهرزی بزهتدا بزهت چوار وهرزه وهرزی یهکهم له ڕۆژههڵاتی بزهتهوه شێست و پێنج دهرهجه بۆولاوه له سووچێکی لێوتدا گۆڵدانێک دهستهکانی لهوبهر دیوی پهنجهرهکانی زهردهخهتدا چاوهڕوان چاوهڕوانی کیژۆڵهیهکی ڕووسووری تارا سوور کۆڵان به کۆڵان له دڵدارهکهی دهگهڕا ئادرێس: شهقامی ژماره 11 وهرزی دووههم: سیفر دهرهجه بۆ هیچ لاوه له هیچ سووچێکی لێوت شهونمێ نییه بۆ گوڵدان بهڵام گوڵدان دهستهکانی لهوبهر دیوی پهنجهرهوه چاوهڕوانه کیژۆڵهی ڕووسووری تارا سوور له ئادرێسی دڵدارهکهی دهگهڕا ئادرێس: نازانم، دهڵێن بێ سهر و شوێنه وهرزی سێههم له باکووری بزهتهوه تۆزقاڵێک دهرهجه بهو لاوه جارجاره گوڵدان سهرشێتانه دهستهکانی دهکاته مست و دهشکێنێ پهنجهرهی چاوهڕوانی کیژۆڵهی ڕووسووری تارا سوور ئێستاش دڵدارهکهی نهدۆزیوهتهوه ئادرێس: چهند شهقام ئهوبهرتر ژمارهکهشی نازانم له باشووری بزهتهوه بیست و یهک دهرهجه بهلای زهردهخهنهی لێوهکانتدا کیژۆڵهی ڕووسووری تارا سوور دڵدارهکهی دۆزێوه ئادرێس: زۆر سهر ڕاسته چاوێک لهوبهر که ها ها قیت و قونج ڕاوهستاوه. یاقووب خزری ــ مههاباد
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
چهند کورته شێعر له ک.د ئازاد هەڵەبجە (بهشی دووهم) ساڵەهایە ، چاوەكانم فیری گریان دەكەم ، بەنەفرەتەوە دەرِوانێ ! عەشق وە بیر دڵدینمەوە ، دەردەدارانە لێدەدا ! كەگۆرانی شاد دەكەمە میوانی چوار وەرزی شیعرم هاوار ئەكا و ئە ناڵینێ ! •• ئەی نیشتمان ، ئاواتەكانم ، لە تۆرا دەست پێ دەكەن بۆیە بێ هۆ لە كۆتاییش، دەگەنەوە باوەشی تۆ! •• بۆ ساڵڕوژی ، لە دایک بوونی ڕاپەڕین ، کوردستانیش ، وەک چۆن باوە ، مۆمێکی گەورەی داگیرساند ؛ ئەو مۆمە گەورە و بەشکۆیە ، « هەڵەبجەی شەهید » یناوە! •• ئەوەی ئەمڕۆ ، پێش بە شێعرو هاوار و هەڕەشەم دەگرێ ؛ گەمژەیەکە قەمچیەکی بە دەستەوە ، سنگی دەریا دائەپاچێ تا کوو شەپۆلی هەڵ نەچێ! •• یەکەم زیقەی ، مناڵێکی لە دایک بووی پاش کارەساتی هەڵەبجە تێی گەیاندم؛ عومری زوڵم کەم دەوام تر ، لە تەمەنی مێلاقەیە ! •• ئای چەند سپڵەن ! ئەو کەسانەی؛ ئەو کانیەی تێر ئاویان دەکا ، دەی خنکێنن ! ئەو دەستەی نانیان دەداتێ ، دەی شکێنن ! •• ئەو یاسایە پەستم دەکا ، دەسەڵاتم لێ دەستێنێ ! بێزارم لەو بەسەرهاتەی ، باڵیفڕینم دەشکێنێ ! تووڕەم لەهەر دەسەڵاتێ ، کوردوستانم دەشێوێنێ! •• هەرگیز سەرم دانەنەوی هەتا بووە ، غەیری بۆ تۆ و بۆ خوانەبێ ، ئەی نیشتمان کڕنۆشم ، قەت نەبردووە ! •• چۆن قەڵەمی من بسرەوێ؟ تا شێعری من بە خەبەرە ، دوژمن خەوی لێ ناکەوێ ! •• ئەگەر گەڵایەك هەڵوەرێ دڵی شێعرم دادەخورپێ ئەگەر گوڵێک پەڕ پەڕ ببێ چاوم تانەی بە سەر دادێ! هاوارهاوار لێرە دار ... نا دارستانیان شەق و شڕ کرد لێرە گوڵ نا لێرە گوڵستانیان قڕ کرد . لێرە لە شاری هەڵەبجە ، هەر کوردێک نا تۆوی کوردیان قڵت و بڕ کرد! بۆیە دەگریم! بۆیە دڵی ساوای شێعرم، دادە خورپێ ! بۆیە تا دێ، لێوی ڕقی خۆم دەکڕۆژم چاوم تانەی بە سەر دا دێ !
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
ههواڵ شهقێکله رۆژنامه ئهگهرپارووی درۆ بادا "سهر دێڕی لاپهڕهی یهکهم بیابانێک قهوما که ناخی بهرد وهلهرزه کهوت، ئهمه دوایین و یهکهمین کارهسات نییه که رۆژنامه له رهگهزی خۆی لایداوه." زهینیمرۆڤی سهردهم شیڕهیدێ له ژهنگ ئاسنی14 عاشقانهتریندیاری دوو دڵدار کوڕێکبه دیار کچێک مندار دهبێتهوه. "به پێچهوانهی گورگ زستان خهنجهرێک بوو له سهر سینگی دوو دڵدار، پهنجهکانی خۆر له بینی لاوێک قین دهسوێ، خۆر چ سێدارهیهک بوو به باڵای دارستانهوه." لهکونجی کتێبخانهیهک بۆگهنێکدێ به وێنهی نێوگهڵی سهگێک کهگلکۆی لاوێک دهلێسێتهوه. "سینگ و سهدهفی نووسهرێک که ئاواڵهیه بۆ گوللهی فهرماندهیهک،فهرماندهیه ک له چین و توێژی کرمهکان" لهشهقامێکی مۆعتاد دا ههنگاوبه ههنگاوی پشیلهیهک باسییهک دهکهین که بیری من کادێنێکه له بارووت و سینگیئهو پێدهشتێکهله پهیڤین. "وت و وێژی بهرد و بیابان که ئاکامی کۆمهڵکوژیهک بوو له زاتی رووباردا" رۆژنامهوهبهر شهق دهن چبێشهرمانه درۆدهکرمێنێ. ئهرسهلان چهڵهبی ــ بۆکان
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
مکاشفه شنیدم هذیان مردگان خاکم کیستید گفتم ؟ _ آشنا دل نشینانت همان گور سرای آرزو به دل ماندگان چه میخواهید گفتم ؟ _ رهایی تو نیز عاشق باش هم اکنون پرواز کن در آسمان فرداها یاد خواهی گرفت مکاشفه ی فنون بازکردن گره های چند سده باز نشده را تا روزی دگر دلی دگر.... محسن برین ـ مهاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
دوو کورته شێعر له جهمیله چووپانی "ڕوانا"
بەڕۆژم مەكەوە
بەڕۆژم مەكەوە... كۆتای دەمێكو .... سووتانی مۆمێكو.... ئاسودەیی چۆمێك.... ئەخنكێم لەناو شوشەی گۆزەرێك بێ ئەوە سەفەر بم كاتەوە بە ڕۆژ بەڵاوو بەڵاوو بەنازێكەوە دەچمە یك لیمۆیش لای تۆ تاڵ بێ یا شیرین لە بندەری تەنیایم بە بێ خۆشەویستیت ناگەڕێمەوە
*** سوور سوور دەگەڕێمە ناو ڕەشیتا كاتێ بە شێعرە سیاسیە كانت داگیرم ئەكەیی تۆ سوور سوور دەنوێنی منیش ڕەشوو سوور لە جیهانی سێوم جل و برگی شەڕم بۆ دائەدڕێن
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
غەمێكم وا لە دڵ دایە نییە ڕێگە بۆ دركانی نییە جێگە بۆ دانانی
چ سەختی دڵ، چ مەندی دڵ، تۆ هەڵگرتنی چۆن ئەتوانـــــــی؟
مەگەر ئاسمــــــــــــــــــــــــان بە پانایی بە تەنیا بگرێ لایەكی
دەنا نێتی ورە هیچ كەس كە شانی داتە بەر شانـــــــــــــــــــی
محەممەد قەسیم ئابیار ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
ڕووناکی
لهو ههموو تاریک و ڕوونهدا
تهنیا چاوانی تۆم بینی
ڕووناکی چاوهکانی تۆ
له تاریکی پێم دهکهنی
دهنگی پێکهنینی چاوت
شهپۆلێکی نهرمی
خسته دڵم
شهپۆلی خوێن لهرزاندمی و
یادهکانتی کرد به جامانه بۆ سهرم
کێلهکهتم تووند له دهست گرت
بوو به خهنجهر
له سهر سینگت
بۆم نووسی بۆت
که من مردم
تۆش سهوز ئهبیت.
یهدوڵڵا ئهحمهدیاری ــ دیواندهڕڕه
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
بههار له تۆوه دهپشکوێ...
به ههستمدا
دێت و دهچێ،
شهمهندهفهرێ له قاقات
تاڤگهیهک له تامی بزهت،
ر
ا
مدهژهنێ
بۆنی سهوزی لهرهی نازت ،
جریوهی سپی نیگاکانت،
ههموو دهمێ هه ڵمدهچنن.
کهریم حیکمهتی ــ بۆکان
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
تهنیایی
من تەنیایی دەخۆمەوە و تەنیایش من خەیاڵاوییە پەپوولەكانم باڵ دەگرن و لە غوربەتا لە سەر چڵی گوڵێكی خەیاڵاوی لەنگەر دەگرن زۆر دەترسم نەكا باڵی پەپوولەكانی خەیاڵم بە هەناسەی پڕ حوزنی گوڵێكی بە تاسەوە لەم غوربەتە هەڵپڕووكێن لە تەنیایی. سۆغرا ڕهزگهیی ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
چهند کورته شێعر له سهباح محهممهدی
دوو ڕۆژە مانگ ئەستێرە دروێنە ئەكا و كارێژەی مێشكیشی وڵە بۆ خهرمانەی با بردەڵەی *** سەدویەك دڵی پێكاندەوە لە خەیاڵی تاڵە قژێ دڵ دڵیەتی و تەنیا دڵی خۆی ناژمێرێ. ئەو شاخە چن بە ئاگرە زمانی قسرە و زلە و جنێو ئەكاتە گەردنی مێشكی. ئەوڕۆ ترێشقه و هاواری هەڵئەكات شەو. تۆزێ بەرزیان كردەوە ڕەوییەوە و بزە قات و هاوار و دەنگیش كیشومات. *** برسییەك بە وركە و جلكە بوو بە بومبای باڵەخانێ بۆ پارە و پەرێ نانێ و باوەشی پەری پەسڵانێ. چا چا لە نێو ئهو ڕستەیەش شەقامانی دێمۆكڕاسی و مۆدێڕن و ماف و ئایین و جیهانبینی یەك دهگرن و مەیدانی ئازادی دەچنن، ئازادیش پەل دەهاوێ. *** لە مەیدانی خۆراوادا خۆر ئەخنكێ و گڵۆپێكیش گەردوونی داگرتووە. شەو بزر بووە و مانگە شەویش چووەتە ناخی ماڵپەڕێكی مو گرژ و شۆخێكی مرد ڕهشەوە و بەر لەوەی سەفەری ڕۆح داستانی سێو و هەرمێ و هەناری كۆڵانی چاوگەشانی بەرداش هەڵپەڕێنێ شاشەیەكی خەواڵوو ڕایدەكێشێ و خاوی دەكا و چركە خەوێكی چڵكن دەیباتەوە. *** مەستی شەڕاوی ئالانە و لێواولێوە دڵی شینی بە ژوان و سۆزی هەنار گۆشی ئەكا و بە دەنگی ماملێ شین دەڵێ لە دوورەوەش... دروێنەی دەكا نامۆیی. *** (( پێڵاوێكی خوا پێداو چەن مێروویەكی وڵاتی تۆیان كە خەریكی گواستنەوەی خەیاڵی زستانێبوون، هەڵفلیقاند)) ئەمە وتەی ژورنالیستێكی ئازادیخواز بوو كە بە خەندەوە شاشەیەكی داگیر كرد. *** بزەم نایە بەزەییم دێ بەو شێعرە هەستهەژێنەی گیرۆدەی ڕستەی ڕۆژە و ترس گەمارۆی داوە و سێبەر سێبەر ماچی دەكات.
*** بزەم دێ و بەزەییشم دانابەزێ ئەوەتانێ لە ڕستەیەكی ڕووناكیدا ورە قەڵەم تیژ دادەدا و بۆ ئاسمان هەڵی دەكا و مات و هەوڵەق لە بەرزایی دەترسێ و بە ورەم و ترسیش بە ورە ناوێرێ.
خالید حسامی( هیدی )
|
کاربران در حال دیدن موضوع: 2 نفر (0 عضو و 2 مهمان)
|
|
ابزارهای موضوع |
|
نحوه نمایش |
حالت خطی
|