وقتی یک نوشابه می خورید، چه اتفاقی می افتد!
10دقیقه بعد : 10 قاشق چای خوری شکر وارد بدنتان می شود. می دانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمی شوید؟ چون اسید فسفریک، طعم آن را کمی می گیرد و شیرینی اش را خنثی می کند.
20دقیقه بعد : قند خونتان بالا می رود و منجر به ترشح ناگهانی و یک جای انسولین می شود. کبدتان شروع می کند به تبدیل قند به چربی تا قند خون، بیشتر از این بالا نرود.
40دقیقه بعد : حالا دیگر جذب کافئین کامل شده؛ مردمک های چشمتان گشاد می شود، فشار خونتان بالا می رود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون رها می کند. گیرنده های آدنوزین مغز حالا بلوک می شوند تا از احساس خواب آلودگی جلوگیری کنند.
45دقیقه بعد : ترشح دوپامین افزایش پیدا می کند و مراکز خاصی در مغز، که حالت سرخوشی ایجاد می کنندتحریک می شوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی می شود.
60دقیقه بعد : اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی می چسبدمتابولیسم بدن افزایش پیدا می کند. میزان بالای قند خون و شیرین کننده های مصنوعی، دفع هرچه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث می شوند.
مدتی بعد : کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرارآور) وارد عمل می شود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع می شود و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیت ها نیز از دست می رود.
مدتی بعدتر : کم کم آن غوغایی که در بدن تان ایجاد شده بود فروکش می کند و نوبت به افت قند می رسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک پذیر میشوید یا خیلی کرخت و بیحال. حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید، دفع کرده اید؛ آبی که میشد به جای اسید و کافئین و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدنتان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین میرود و شما هوس یک نوشابه دیگر میکنید
مضرات نوشابه های رژیمی
در نوشابه های رژیمی به جای شكر از شیرین كننده های مصنوعی عمدتاً آسپارتام استفاده میكنند كه خود این ماده، اشتهاآور است و می تواند باعث سردرد، سرگیجه و كاهش حافظه شود. مصرف بیش از اندازه آسپارتام خالی از عارضه نیست. تومور مغزی، نقص عضو جنین و بروز حمله های صرع بعضی از این عوارض هستند.مصرف مداوم نوشابه به علت بالا بودن اسید فسفریك آن باعث پوكی استخوان و پوسیدگی دندانها میشود. همچنین خوردن نوشابه باعث چاقی و افزایش وزن میشود. همچنین باعث تولید انسولین زیاد در بدن میگردد. كه فرد را یك قدم برای ابتلا به دیابت نزدیك میكند. قند موجود در یك بطری نوشابه گازدار برابر با دو بسته شكلات است.
سرانه مصرف نوشابههای گازدار در ایران 42لیتر است. با مقایسه این آمار با آمار دیگر كشورهای جهان به این نتیجه وحشتناك میرسیم كه ما در سرانه مصرف نوشابههای گازدار مقام اول را در جهان پیدا كردهایم.
برای اینكه بیشتر وحشت كنید، بد نیست بدانید كه:
1 - میانگین مصرف نوشابههای گازدار در دنیا برای هر فرد 10لیتر است.
2 - در بیست سال اخیر، مصرف نوشابههای گازدار در كشور، نزدیك به 15درصد رشد داشته است.
3 - طی این بیست سال، مصرف شیر و لبنیات، تنها حدود یك دهم درصد رشد كرده است.
4 - سرانه مصرف لبنیات در ایران كمتر از یك سوم استاندارد جهانی است.
5 - طبق آمار، 90درصد كودكان 24ماهه تا 12ساله كشورمان، روزانه حداقل یك بار پفك و نوشابه مصرف كردهاند.
6 - 25درصد از كودكان ایرانی به نوعی با سوءتغذیه دست به گریبانند.
7 - یك سوم از مرگومیرهای كشور به علت بیماریهای قلبی – عروقی است كه یكی از عوامل اصلی بروز آن، تغذیه غلط است