کلوب کرمانشاهی ها - گفتگوی منالیل کرماشان
تشکر میکنم بابت شرکتتون در بحث ها
خوش امد عرض میکنم خدمت مافی کرمانشاهی عزیز
خوش هاتی براگم قدمته بان چاو
خب برای من هم جای خوشحالی داره که صحبت و بحث و احترام موج بزنه
چون دیدیم نمونه های دیگه رو در بخش کامنتهای وبلاگ هایی که در مورد کرمانشاه فعال هست چقدر متاسفانه تمسخر لهجه ها و ...توش موج میزنه
قطعا جو فعلی اینجا به خاطر سطح درک و شخصیت خود شرکت کنندگانشه .
شاید نیاز باشه یه بار دیگه توضیح بدم که من روانسری هستم اصالتا ولی بیش از 60 ساله که کرمانشاه هستیم منتهی خب به کردی روانسری که سورانی هست تکلم میکنیم خانوادگی اما کردی حرف میزنیم و کردی میپوشیم و هر هفته روستا میریم و پیوندمون با روستا و فرهنگ اونجا و مردمانش و اقواممون حفظ شده
چند تا مساله الان مطرح شد
یکی اینکه مثلا خانواده ی مافی کرماشانی که چند نسله تهران رفته اند الان فارسی تکلم میکنند
مساله بعدی همت و تلاش خود ایشون
و مساله دیگه ش نیاموختن کردی به کودکانی که هنوز در محیطی هستند که زبان غالب کردی هست
در مورد مساله اول این رو عرض کنم وقتی تنها یک خانواده مثلا چند نفره از جایی مثل کرمانشاه پا میشه میره جای مثل تهران
حتی اگر اعضا ارشد اون خانواده هیچ مشکلی به زبان کردی نداشته باشند و خیلی هم علاقمند باشن بهش باز به خاطر اینکه اون بچه تنها پدر و مادر و برادر و خواهر خودش رو میبینه که کردی حرف میزنند و بقیه افراد جامعه ش که فارسی جرف میزنند خیلی بیشتره شرایط بسیار سخت تری خواهد داشت
اون بچه زبان اون پسری رو که توی کوچه باهاش گل بازی میکنه رو خیلی نیاز داره برای تثبیت زبانش برای اموختن زبانش
زبانی که باباش با سوپری سر کوچه-شون حرف میزنه رو میشنوه و از اون یه سری چیزا یاد میگیره شاید تا چند سال تم و قالب حرفهای والدین با بچه ها توی خونه باهاشون ثابت و یکنواخت باشه و چیز جدیدی برای اموختن نداشته باشه
بچه از اون حرفهایی که باباش با راننده تاکسی با سبزی فروش محله و میلاد پسر اقدس خانوم همسایه زده میشه چیزهای جدید رو یاد میگیره و داشته هاش رو تثبیت میکنه
حالا خانواده ی منفردی که پا میشن میرن تهران و 4 نفرن خواه نا خواه شرایط یاد گیری زبان برای اونبچه به شدت سخت میشه و در چند نسل اینده دیگه فرزندان جدید متولد شده عملا فارسی صحبت میکنند
اما یه وقت کل افراد یک فامیل پا میشن میرن یه شهر دیگه
یه وقت بحث تبعید هست یه وقت هم استفاده از منابع بیشتر و بهتر و زندگی اسوده تره که حق همه ی ملت هست و خرده ای نباید بگیریم
زندگی اسوده حق هر کسی هست
این وظیفه مسئولین هست که زندگی اسوده رو توی روستا ها به وجود بیارن تا نیروی کار و متخصص روستایی توی روستاش احساس امنیت ارامش و اسودگی کنه و روستا و فرهنگ .و خیر و برکتش رو برای مملکت رها نکنه و پی اسودگی و ارامش که در شهرهای بزرگتر هست و حق مسلم این عزیز روستایی هست روستا رو ترک کنه
باید امکانات ارامش و زندگی به داخل روستا ها بره
بنابراین من باز از کسانی که میگن بعد از جنگ کرمانشاه از کرمانشاهی های اصیل خالی شد همه رفتند کرج و تهران و اصفهان وبعد یه عده حاشیه نشین شهر رو خالی دیدند و اومدند و شهر رو خراب کردند میخوام که اندکی با انصاف زندگی راحت تر و بهتر رو حق بقیه هم بدونند اما تنها انتقاد کنند که اون عزیزان فرهنگ خودشون رو حفظ میکردند فرهنگ جدید رو هم فرامیگرفتند
هیچ کدام در مقابل اون یکی نیست و هیچ کدام ضعیف یا قوی نیست منتهی بحث جا و مگانشه
این رو عرض میکردم که حالا یک فامیل پا میشه دسته جمعی میره به جای دیگه ای که فرهنگ و زبان غالب اونجا چیز دیگه ایه
برای بچه های این گونه خانواده ها حفظ زبان و مکالمه ی مستمر براشون خیلی راحت تره
مامان جان با خاله جان در مورد رب تماته گرفتن و پارچه کویدری خریدن برای لباس کردی صحبت میکنه بچه میشنوه
بنابراین باز هم زبان در وجودش پروروش پیدا میکنه و بالنده میشه
چرا این دو رو کنار هم اوردم و مقایسه کردم تا اینکه به خانواده ای که چند نسله تنها تهران هست والان بچه هاشون کردی بلد نیستند خیلی نباید ایرادی وارد کرد
واقعا همت زیادی میطلبه از سوی پدر مادر که با روشن نگه داشتن چراغ موسیقی و شعر و .... بتونن روح این زبان رودر اون بچه بدمن به طوری که بتونه به نسل بعد هم منتقلش کنه ..
به نظر من اگر از خانه ای ازفامیلی موسیقی و اواز و شعر رخت بر ببنده هیچ امیدی به ماندگاری زبان ان خانواده بعد از یک نسل نیست
خانه ای که صدای اواز و ترانه ی بزرگانش ازش بیرون نیاد خانه ای که توش
اهنگ های حسن زیرک شهرام ناظری خالقی لرنژاد رزازی جلال محمدیان یدالله رحمانی و ... توش نباشه و پدر اونها رو جلوی چشم بچه ش زمزمه نکنه
امیدی به فراگیری و حفظ اون زبان نیست
به خاطر همین از ماف گرمانشاهی عزیز درخواست میکن حتما حتما هم برای خودش هم برای نسل بعدش حتما پیوندش با شعر و موسیقی رو حفظ کنه و حتما الات موسیقی و صداپخش کن !!!!ها رو توی خونه ش داشته باشه حساس و پیگیر باشه به اخبار موسیقی و البوم های جدید و علاقه نشون بده به موسیقی های قدیم این دیار
حالا من اگه بدونم واقعا کرمانشاهی های سایت خوشحال و علاقمند هستند خب از ابزاری که در اخیارمه (سایت) استفاده میکنم و براشون برای کرمانشاهی ها بخش موسیقی قدیم کرمانشاه و ترانه های خاطره انگیز رو میزنم و اهنگ ها رو میگذارم
بله 4 تا بازدید بیشتر هم برای سایت داره
اما هدف ترویج فرهنگه
اما اما و اما اون مطلب سوم که بهش انتقاد هست خانواده ها و اولیایی هست که تعمدا به بچه شون حتی در کرمانشاه زبان کردی رو اموزش نمیدن
و از همون ابتدا زبان فارسی بهش اموزش میدن درحالی که جفت والدین کرد هستند
این خیانت به اون بچه س
گرفتن 1000 سال پی در پی و نسل در نسل زبان و ادبیات و تاریخشه
پدر مادر این حق رو ندارن این جفا رو نباید بکنند
صد ها سال پدران شما این سرمایه رو برای شما حفظ کرده اند و بهتون رسونده اند چیکاره ی مملکتین که دارین برای اینده ی بچه تون از همین الان تصمیم میگیرین ؟
فارسی شکره فارسی عزیزه فارسی نابه و قابل افتخار مشکلی با فارسی نیست مشکل حذف کردن یه سلسله ی طولانیه
اون بچه فارسی رو یاد میگیره فارسی که سهله الان هر کسی انگلیسی رو هم راحت بلده مثل 50 سال پیش نیست الان همه دارن یه زبان اضافه مثل اسپانیایی یا فرانسویم یاد میگیرن فارسی که اب خوردن یاد گرفته میشه
خب چرا کردی رو از ش بگیری ؟
تو بذار کردی رو یاد بگیره بزرگ که شد اگر همونطور که تو فکر میکنی کردی و مردمانش و فرهنگ ضعیف و اسیب پذیر و اسیب رسانه خب خودش توانایی داره میتونه پیگیر نباشه و دنبال نکنه و همون فارسی عزیز رو پی بگیره
چرا شما دخالت کنی و تصمیم بگیری رو یه سرمایه چند صد ساله رو ازش بگیری ؟
فدا بشم من یه سری حق ها بهت میدم که از یه سری چیزا ناراحت باشی از یه سری رفتارها از یه سری اخلاق ها گفتمان ها ناهنجاری ها یک سری حرکت ها
حقه و راسته و هست
ما هم گفتیم
خب تو اونها رو اموزش نده اما زبان رو ازش نگیر
بدی ها رو یادش نده خوبی ها رو بهش بده
براش فرهنگ بساز براش خوبی بیاموز زبانشم بهش بده
روی ریل و غلتک بندازش خودش دیگه راهش رو درست خواهد رفت .
من خودم ایرادات فراوانی دارم به بخشهایی از فرهنگمون
از قسمتهاییش که شاید به مذهبمونم مربوط بشه
درمورد حقوق زنان و کودکانش
در مورد تعصباتی
اما همه ی اینها مشکلات ثانویه و اضافه شده س
ذاتی نیست
اینها با یه اموزش درست با یه دوره ی ارامش اقتصادی چند ساله
با یه دوره ی باروری علمی و دلسوزی مسئولین حل میشه و میره و درست میشه
و ثمره-ش رو سریعا در نسل بعد خواهیم دید
حالا شما اگه اومدی کلا همه چیو براش حذف کردی
خب بهش خیانت کردی ...
و اون بچه فردا یه روزی شاید برگشت به محل اصلی خانوادگیش میدونین چقدر مورد تمسخر (ناحقه و اشتباهه اما هست و دیدیم) قرار میگیره چقدر سختش خواهد بود چقدر در ارتباط برقرار کردن دچار مشکل میشه
دیگه تا ده ها سال بعدش دچار دوگانگی ارزشی میشه
مدام از خودش میپرسه من کردم ؟ من فارسم ؟ من بگم بابام کرده من فارسم ؟ کردی بده ؟
من چیم ؟
...