زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و ....
kurdish culture |
08-26-2011
|
|
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
بانگی په پۆ له
شه پۆلی کات و شیعرو شه پۆلی قه له م و قژه لوله که ت نام تیلن خۆم له دوورگه ی فه رامووشی دا حه شار بده م! به ره و کام رووگه بروم که له و باخه دا باله کانت بانگی په پۆله که ن ؟ شه و بێ چرا هاوار ده کاو مانگه شه و پێنووسه که ی له باخلی حه سره تدا جێ ده دات! ئه م جاده تا کام ئامیز را ده کا که من تیا سه قام ناگرم؟ له چوارقاتی ئاواتدا ته نیا یه ک قات له چوار رێیانی فرین دا ته نیا یه ک رێگا له چوار پێچی خۆشه ویسیتی دا ته نیا یه ک پێچ گوڵ دووپات ده که نه وه ! زه مان باوری نه کرد که له م دڕکه جاره دا، ژوژو داهاتوومی ژماره ده کرد! بوو به سی ساڵ و پێیه کانی به یانی به پێ دزییه وه به شوێنیا هات و چوویان کرد! بوو به سی ساڵ و ئه و راپه رینه بێ وچان، خه می فرمیسکی ئه رغه وان ده نوینێ ره فقینه! که سێک شک نا بن که بێ شک ئه م شێره سه گ بابه له دڵما هه ڵکیشی؟ بوو به سی ساڵ و هێشتا جه سته ی زام داری مه له کان له خه سته خانه ی بیره وه رییه کانا به ئه وینی ئه وینه وه باڵا ده کا! له سه ر مه دره سه ی بێ بزه یی دا له دووی ناوێک په نجه ره ی ژووره که ت ده نووسم تا پۆلی چوارمی سه ر به ستی له ده فتری رازه کانتا پێ بگا!
ئیره ج عیبادی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
تێنویه تێکی د ژوار و تاڵ
دڵ بۆ ئاوینه ی ده م و به یان و داره سپییه کانی ئه نگۆسته چاو نا ئارامه له سه ر هه ڵدانی زینی هه ور ئایا بیرۆکه ی باران رێ ده پێوێ؟ که را نه وه ستان بێ ده نگی دووری راو ده نێ ! ئه م کۆلانه بێ چریکه ی نه وین ویرانه من کاتی لاویم له کوچه کانی رابردوو دا جێ هێشتووه هه ڵپه ر کێ جرێوه کان له خۆ بایه وه پڕ له هۆرایی رۆژ دڵ نگرانه تا کڵێڵێک وه ده ست بێنم لێره نقته ی نا ته وای روداوه کان له دیمه نی چیمه ن تووی شاردا دڵ ته نگی ده رێژێ و چ تێنوو یه تێکی تاڵ و دژوار هاو سه فه ری چاوه روانیه کانمانه !
ئیره ج عیبادی
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
پينج شيعرى كورت محمد كوردۆ شاعری
توانای کوردستانی عراق
1-نیشتمان
ئێمه دوو مرۆی پڕ سووتانین
خهڵك سهرقاڵی كۆكردنهوهی ماڵ و
ئێمه ههڵوهدای راوكردنی
چهن چركهساتێكی جوانین
خهڵك شپرزهی ئیشی بهیانیان و
ئێمه وێڵی
پیاسهی
ئێوارانین!
دهڵێن: ماڵ نیشتمانێكی بچكۆلانهیه
ئێمه ماڵێكمان نییه پێكهوه كۆمان بكاتهوه
ئای من ئێستا ئهزانم
ئێمهی خهڵكانی رۆژههڵات چهن بێنیشتمانین!!
2-نازانم چاوهڕوانی كێ دهكهم؟!
ژیان وێستگهیهكی دڵتهنگه
ههموو دهمهو ئێوارانێ
من چاوهڕێ دهكهم
دهڵێم دێت و
داوای دهسته میهرهبانهكانی لێدهكهم
دهیانخهمه سهر دڵم
تامناڵ دهبمهوه
ئینجا وڕكی لێدهگرم و
گێچهڵی پێدهكهم
لهناو قژ و
لهبهینی مهمكه بۆنخۆشهكانیا
تێر چاوشاركێ دهكهم
ئای بهڵام ههمووجارێ
شهو دادێت و
كهس دیارنیه و
منیش نازانم چاوهڕوانی كێ دهكهم؟!
3-وێنهكانی ناوچاوم
له ئێوارهیهكی خهمگینا
ژنێك
لهشێوهی فریشتهیهكی نازهنینا
پرچی بهسهر شانیا شاباش كرد
بهدڵێكی لێوانلێو لهسۆز و میهرهوه
دهستی خسته ناو دهستم و
پهنجهكانمی پڕ لهئێواره باشكرد
بهبۆنی گۆی مهمكهكانی
دڵمی وهك لیمۆی حهپهساو قاش قاشكرد
بهرلهوهی بڵێم ماڵئاوا
سهرنجێكی ئهفسووناوی تێگرتم
ههرچی وێنهی ژنی جوان لهناو چاومابوو
ههمووی وردوخاش كرد!!
4-ژیربوونهوه
نیشتمانهكهم گریا
بهحیكایهتێكی ئهفسانهیی و
بهچهن بهڵێنێكی درۆ ژیر بۆوه
كتێبخانهكهم گریا
بهدیوانێكی ئهدۆنیس و
بهرۆمانێكی ڤیكتۆر هۆگۆ ژیربۆوه
مناڵهكهم گریا
بهفیلمێكی ڤاندام و
بهوێنهیهكی رۆناڵدۆ ژیربۆوه
دڵم گریا
ههرگریا و ههرگریا
ههرچیم بۆ هێنا بێسوود بوو
سهرهنجام
لای دڵه میهرهبانهكهی تۆ ژیربۆوه!
5-دار
لهناو ههموو دارهكانی ئهم وڵاتهدا
دارێكی نهشمیل چاو دهدهم
دهیكهم بهتۆو
لهبری مهمكه نازهنینهكانت
بهگهڵا نازدارهكانی ئهو
دڵ و گیان و
بوونم زاخاو دهدهم
ههركاتێكیش
ههستم كرد دووریت زۆری بۆ هێناوم
وهك كهسێك سرووتێكی ئایینی جێبهجێ بكات تێر تێر دارهكه ئاو دهدهم !
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
یه لدای سه بووری!
تۆ نوقم نابێت باڵا ده که ی مه یڵه و له هیمالیا بوو و نه ت زانی له دریای دڵما تاسه ت جێ نابێته وه بۆ نام نووسی شار نا ئارام له شه قامه کانی ئنته رنێتدا پیاسه ده کا به ره وشارۆچکه ی چاوه کانت دێم ئه م تریفه تا به یانی یه لدای سه بووری هاوار ده کا سه دان هارمۆنیای تازه له نێو قژه کانتا مۆسیقایه و جێ ژوان دووپات ده کاته وه ئه م هێڵه که سه رو نه خون ده روانێت دوواین ره سته نیه درک، درک گژه بایه و دایگرتومان! له چاره نووسی گه رده لوولا یه که م مانگی هاوێن هاتو و ده بوو به یه ک سه د و ده تا پیچه کان له رووباری هه تاو دا مه له که ن چه ند هه زار چڕکه له ئامێزت بگرم تا تاسه م لێت بشکێ؟ ئه م سه فه ره بۆنی وشه ی تازه و ئه ر غه وانی خۆشه ویستی ده دا ! ده پێم بلێ: چه ند جام به قه د باڵای هه سته کانت ئارامم ده کاته وه و ده م بات تا به رزترین لووتکه ی دیدار رووبار که جار، جار موج ده خاته سه ر لێوه کانی ویشکی نانوێنی له ترسی کام داڵدا برۆسکه کانت ده نگی نیه! سه رما نارێکه و قه تاره ی ئاواته کان ده ست به س کراوه ده بوو به ده ک سه دده ته مه ن له چواررێان راناوه ستی به فردێت و دێت له چیرۆکی ئه م ماڵپه ره دا ده توێته وه ! ئه م رووداوه وه رزه کان نا ناسێت جڵی ئاسمانی ئێمه ی له به ر دایه و له شوێنه نا دیاریه کان هه ر هه ڵده قولێ !
ئیره ج عیبادی به فرانباری - 86 سنه
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
چزهبزهی خهڵوهتگهی پهرهسیلكهیهك پهرهسیلكهیهك منداڵێ بهردی تێدهگرێ، دارتیلهكان شهرم دهیانگرێ. "با" خۆی ئهخواتهوه، باخچهیهك له شنه ئهتۆرێ، ههتاو بێدهنگه. پوورهههنگ... دهوری غونچهی گوڵێكیان داوه، داوای ماچی لـێدهكهن. پهپوولهكان بهر هاتنی تاریكی باوهش به گهڵا پهڵكهكانا دهكهن. باڵندهیهكی كۆچهری رێی دهكهوێته دێبهرێ زریان دێ بهگژیا. رهشمارێك نیوهشهو دێ بۆ خوازبێنی مانگ، لێو دهنێ بهسینگی كانیهوه. كهوی دهنووك سوور، دهقاسپێنێ، ههتاو هێشتا یهك لهسهر دوو دانیشتووه. گوڵه نێرگز له له بههار زیز بوون پهنای برده بهر میری پاییز. له قریشكهی منداڵێك ... ئهو شهوه مانگ نهنووست به تریفه لانكهی ئهستێرهكانی رادهژهند. كهروێشكێ بووكهبهفرینهی بۆ پهرهسیلكهی دارتیلهكان درووست دهكرد. خۆزگه كۆتر باغچهی شێعر بوومایه نامهی بهختم دهدایه دهستی شاعیرێك بۆ ئهوهی ئهویندارێك بیخوێندایهتهوه. چاوی غهزاڵ بووه میوانی شێعر، برژانگی دڵی وشهی غهڵتانی خوێن كرد. شۆڕهبی نالی ئهخوێندهوه، حهبیبه پێدهكهنی. ـ گوڵه هێرۆكان دوێنێ شهوێ ... لهگهڵ كزهبا "چات"یان دهكرد. ـ سپێده، تاو دهچێته كهنار باغچه زهنگهقووتهی هێلانهی پاسارییهك پێدهكهنن. مازوو زكر دهكا ههتاو دهف لێ دهدها گوڵهكان پرچیان بهرداوهتهوه. بۆقهكان له سهر دوڕگهی قهڵبهزه به ریز راوهستاون نوێژی بهیانی دهكهن. ئهفراسیاب گرامی
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
چۆر تکه کانی مه رگ جه مال بێک وه رگیر له فارسییه و ه: ئیره ج عیبادی
هه ڵوای نه خواردووه من جێ دێلی له نێو به رنجی هێندی دا باڵا که م ئه واو ئه و ساڵانه که له لات نه بووم له ئه م رۆر به ی رۆژه کان ته نیا ره فێقم سه یبه ر ێک درێژ و نه خوۆش بوو بێ ئه و ه تووشی خه تا بم به شوێنما ده هات وه کوو ئێستا و ئه م ده ر فه تانه کاتی که وه نۆز ده ده م چۆرتکه ی مردگم دا ده خا ته سه ر ئه نگوسته کانی ده ژمێری چه نده ئێرس ده با له ماڵییات بۆ مووچه و چوون دا ده نێ پێ ێکم بۆ پاره نیه ئێستا له کۆێ ده مزانی له پشته سه ر مۆ ده خوێنه!
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
شیعرێک نۆێ له کورۆشی هه مه خانی
وه رگێران له فارسییه وه: ئیره ج عیبادی
ئه و کاته وا له پێچه کانی ئارێز ده هاتینه خوارێ جێگای هه زاران پێڵاوی ون بوونمان دی کام وه رز دایکه کان له جاده ی مه هاباد دا بۆنی فیشکه پۆکاوه کانیان ده کرد تا بێ ده نگی منداله کانیان بناسن له کام مانگی ساڵ باوکه کان شوێنی نیگایان تا هه وره کان ون ده بوو هێڵی ده نگیان له تابلۆی ئاسماندا مه ڵێکی رێبوار درێژه ی ئه سرینه کانی ده چکاند ئه و به ری ده لاقه ێک که تیره کانی باران دووایی هاتبوو دایک فیشه کی پۆکاو له مست باوک کراسیێکی دراو له سه ر ده ست له مه زاری ده ریا ده هاتنه وه !
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
شیعر ێک له به ر چاو له کورۆشی هه مه خانی
وه ر گێر : ئیره ج عیبادی سێبه ره که ت له سه ر جڵ گیر و بۆنی جڵه کانت له جێگای جڵا دیمه نی ته ری تۆ له هه ۆ له دا جێ ماوه له ده ره وی خانوو دڵم نا ئارام شه قام له له شی باراندا ده گری له ژێر چه ترا ده ستێک له سه ر ده ستی ئه و دیار بوو هاتمه وه بۆ ماڵ پێستی سروه سوور له لشی ده لاقه دا تکه تکه ده ێرژایه خواره وه سێبه ره که یم له لشی جڵ هه ڵگیری روت لابرد بانگه وازێک له بۆنی گریان و هاوار هات به ئه نگووستی خوێن ئاوی دیمه نی ویشک و ره شی ئه و م له نێو هه ۆ له دا سرێ ئارامێشێک له گۆ ناما تکا به ده ستێکی رووناک جێگای جڵه کانم کرده وه نه فتالین بۆنی بۆکه که ی له گه ڵ خۆیا برده بوو.
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
کاته کانی له ده س چوو
کات من و کات تۆ و ئه ژماری کاته کانی به فێرو چوو چاره نووس ئیمه ده نووسی شه رت تاوانی شیعرو گۆرانی تامه زرویی نه بوو راسته وایه ! تۆ هه موو چیرۆک و من هه موو هونراوه باقه باقه گیانی ئێنسان له چه مکی خه فه تو په ژاره ی ده س به سه ر کراوه دا تۆ به شوێن وتاری من و من به شوێن رێگاێکی نۆێ تا تۆ دوو پات کاته وه! ئه گه ر هه ستت به گۆرانی ده گه رێ من و تۆ و ئه وینێکی تازه و یان من له برواکاندا بیر ناکێته وه راوه سته! که تۆ وا بێت ئاراسته ی کۆسپ و خه فه ته ویه خسیریت ئاماژه به ژماردن و ژه م و ژه نگاوی ژانی زیندانم کرد ئه گه ر منت پێ خوشه له جێ ژوانی ئازدی دا چاوه روانتم !
ئیره ج عیبادی هه ێنی 19 / 4/88
خالید حسامی( هیدی )
|
08-26-2011
|
|
|
|
|
|
هه ڵپه ر کێ قه له م
شه و چوارده و مانگ چوارده و نووسینی تۆ چوارده و هه ور و من و ئه وینیش چوارده یه که م پیاڵه له ده ستی سروه دا پیاسه ده کا درێژه دینێ تا ده ستی تۆ و ده ستی من کات دوای کات یه که م دوو هه م سیێم و...... ره قه مه کان له خوڵیای هات و چوو دان کامپیو ته ر ی کاته کان ژماره ی ئه ستم لێ کراوی مێژو ده ژمێرن زایڵه ی پاشه کیشه ی شه وارێ خه م له سه ر دۆرۆشمی " نه مان بۆ دیکتاتۆر " گێجی سه رۆکی شاره کان ده پێوێ پێت خۆشه سه یری فرێنی سێیاره کان که ێ چرا ، چرا مانگ و چرا ئه ستیره و چرا چاو و چرا چاوه چاوی چاوه کان هه ڵپه رکێ قه له می نه وه ستان هانی لێ سه نددوم زه نگی شار و ده نگی هاوار و ره نگی پر له قیژ ه ی شه وه زنگ زه نگی مۆ بایل و پر سێیاره کانی من و تۆ و جاده که سێک له وه ڵامی هه نبانه ی و شه کان له باخی هه ستی مه له کانا ده سورێته وه که شاعیرێک بۆ داهاتووی ره شه با ده ینووسی !
ئیره ج عیبا د ی
خالید حسامی( هیدی )
|
کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
|
|