زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و ....
kurdish culture |
10-23-2011
|
|
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
پاموورهی ئهوین
ههمۆ ئێواره یێ له نێو ژووری تهنیاییهکانمدا ده نک ده نک موورووی خهیاڵ بهههودای خۆشهویستی تۆ ده هۆنمهوه و دهیکهم به پاموورهیێک و خنجیلانه شێعرهکانم دهیخهن له پێ بۆیه ئێستا ههرکهس بهلای شێعرێکمدا راده بوورێ ده ڵێ : (( سهیرکه ن ئهو بێ حه یا ده نگی ئهوینی پێوه دێ )) .
فهردین میرزایی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
کاربران زیر از behnam5555 به خاطر پست مفیدش تشکر کرده اند :
|
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
جێم مههێڵه
له پێ کهوتووم ، جێم مههێڵه من نامهوێ ماڤی ئهوینی مردووی خۆم لێت بستێنم من نامهوێ مهلی ئهم ژیانه خۆشه له سهر شانت ههڵفڕێنم من بهتهنیا ههر دهمهوێ بهقهد ههستی شێعرێکی کورت لهژێر سێبهری یادی تو له پاکهتی خهمهکانم ههناسهیێ داگرسێنم .
فهردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
|
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
وه من ئینسانیكم
له ئه و په ڕی دوایین سنووری ژیانه وه هاتووم هه تا حه قێقه تێك بدركێنم هاتووم په رده له سه ر عه شقێكی نهێنی لاده م هاتووم بڵێم : له سه ره تای رۆژی خیلقه ت له سه ر قامكی پامه وه راوستام و له په نجه ره یێكی قوڕاوییه وه بۆ نێو روانیم و په یم به ئه وینداری خودا برد هاتووم بڵێم : له ده رفه تێك مشتێك ئه وینم له یه غانی خودا دزی و ئه ویندار بووم هاتووم بڵێم : من ئه و گوله گه نمه م نه خوارد من شه یتانێك ناناسم من خۆم ئه و گوڵه م كه نده وه و بۆ پێشكه شی دام به حه ووا به هه شتم به بڕیاری خۆم به جێ هێشت كاتێ كه په یم به چاوبازی و ئه وینداری فریشته كان برد داری به هه شتم بڕی و قاڵدرمه یێكم لێ ساز كرد په نجه له نێو په نجه ی حه ووا به زریكه زریك و پێكه نین به ره و نێو ئه م خاكه رویشتین بۆیه وا مه حكومیان كردین ده یان یاسایان بۆ دانام و گوتیان پێم به ر له ئازار یا ئه وین بده مه وه به هه شت یاكۆ ده مكه ن به ئێزنگ بۆ سووتاندن فریشته كانی زیناكار
فه ردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
|
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
من ئه و سپی كۆتره ی هیوای سه ربه ستیم
كه له سه ر هه ر بانێكه وه ده نیشمه وه
ده نگی گریانی منداڵێكی زك برسی ده مفڕێنێ
تینوو ، ماندوو ، نامۆی نامۆ
له سیاچاڵی بڕوای ساردی ئه م خه لكه د ا
تامه زروی مه رگ ده مسووتێنێ
من ڕۆحی چه كێكی له خاچ دراوم
له سه ر دیواری رووخاوی ویجد انی مه رگ
له نێو زستانی نیگای منداڵێكدا ونم
مه گه ر جلی په شیمانی بكه م به به رگ
من هاواری دایكێكی سه رما لێدراوم
له نێو وه رزی بیر و باوه ڕێكی نامۆ
هاوار ده كا :
((چه رچی مه ڕۆ ، چه رچی مه ڕۆ
ئه و كراسه م لێ وه ر بگره به نانێ جۆ
من هه ناسه ی پڕ له نفرینی كچێكم
واكو برسی له نێوی په ردۆی نانی شه و
له شی ئه هریمه نی گرتووه به ئامێز و
ده ڕوانێ بۆ تیكه نانی پێشكه شی ئه و
فه ردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
|
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
_ ئیجازه مامۆستا بڵێم ؟ _ ئاسمانه ؟ * نه رۆڵه كه م _ ده ریاكانه ؟ * نه چاوه كه م _ كه شكه ڵانه ؟ _ كێوه كانه ؟ _ لێڕه كانه ؟ * نه عازیزم _ تۆ خودا مامۆستا خۆت بڵێ ئه وه چیه كه بێ سنوور و بێ وێنه یه و هاو ره وتی نیشتمانه ؟
فه ردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
|
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
جوان سهيرم كه باش بڕوانه من ئهو لاوه سترانبێژهم شيوهنی مهرگی ئهوينی كردوه به قام و گۆرانی ئهوهنده دڵم ئاوسی وشه و شێعره پێنووسم لێ وهڕهز بووه و تايهنی زمان جێی هێشتووم جوان سهيرم كه ببينه چلۆن ههناسهم بۆنی قێواخی منداڵه شێعرێكی تازهی پێوه دێ بمبينهكه چلۆن لهنێو گێژهلوولی ئێش و ژانا سهما دهكهم ئهوهنده ئاوات و تاسه له نێو دڵما ههڵڕژاوه جهستهی ئهوينی مردوومم له خاكی شێعرا نێژاوه له نێو ئهم شهوهزهنگهدا له که لک و بانی دڵمهوه دزی رهشپۆشی چاوانی هيچ كچه خنجيلانهيێ قهد ناوێرێ بێت و بڕوا هێندة رووخاوی لافاوی بێ ئامانه تهنانهت سپی كۆتری خۆشهويستيش لهسهر گوێسوانهيهوه هيلانه ناكات وهكۆ قهڵهمی دهستی ديل پڕم له تاسهباری و ههرچێ خهمی دونيا ههيه رهش رهش لهنێوي دڵمدا كۆ كراوه سازی شێعرم بهوێنهی شمشاڵی دهستی ئاشهوانان ههر كونێكی بهدهرهوشی عهشقێکهوه داخ كراوه تۆ ئهی سهرگوڵی خهمڵاوی ئهی گوڵی سهر بسكۆكی خهياڵهكانم دوور كهوه و خۆت پارێزه له ههڵاوی بهسۆزی ههناسهكانم جوان سهيرم كه باش برِوانه دهتوێ له بۆ كام شاری رووخاو سهفهر كهی ؟ لهدوورهوه كام ئاوهدانيت كردوه چاو وا دهتوێ رێبواري دڵت دهربهدهر که ی ؟
فهردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
خۆری ئهوین
من ههرگيز بڕيار نهبوو ببمهشاعیر و ههرگيزيش بڕِيار نيه كه شاعیربم بڕيار وا بوو : من ببم به ژهنيارێک و پيت به پيتی دهفتهری ئهوين بژهنم بڕيار وابوو : ببم به وێنهگهرێک و وێنهی ههتاو لهسهر بيری شهوهزهنگ بكێشم من ههرگیزبڕيار نهبوو ببمهشاعێر و ههرگيزيش بڕيار نيه كه شاعێر بم بڕيار وابوو : ببم به شانوگهرێک و لهسهر شانۆی ژيانمدا ببم بههاو شانۆگهری (( ههبوون و ئهوين و نهبوون )) بڕيار وابوو : ببم به سهماگهرێک و ههر به سهما بڕۆمه نێو رهوتی شێعری خيلقهتهوه بهڵام کاتێ باڵهندهکانی ههستی من له هیلانهی ڕۆحمدا هاتنه فڕین دهستێ هات و ههمۆ رۆچنهكانی رۆحمی کونابڕ کرد کاتێ پهپوولهکانی ههست له قۆزاخی منداڵیمدا هاتنهدهر و دایان له باڵ دهستێک هات و ههمۆ پهنجهرهکانی بهست له یادم دێ ئهو دهسته دهستێکی رهش بوو به وێنه دهستی لێدان و دهستی گریان و بهچاوی خنکاو له فرمیسک به پای پهتی نێو کۆڵان و ... ئهو دهسته دهستێکی سارد بوو به وێنهی دهستی نهداری و دهستی بێکهسی و له چهشنی پائێشهی دایکم و چهشنی پینهی دهستی بابم دهستێ هات و ههمۆ رۆچنهکانی لێم بهست دهرگای رۆحم لێ هاته بهس ئاواتهکانم تێکهڵ بوون من به جێ مام و ژوورێکی تاریک و تهنگ من به جێ مام و ههسته لاسارهکانم که به وێنهی چۆلهکهیێک خۆیان دهدا به پهنجهرهکانی رۆحما و له ئامێزی ئاواتهکانما گیانیان ئهدا بهڵام ههر به جارێ هورژمی باڵی ههستم بوو ! دهستی گهرمی ئاواتم بوو ! دیواری رۆحمیان رووخاند رۆچنهیێکی رووناک ساز بوو تلێسمی یهخسیری باز بوو بارانی ههستی من ئهوجار به خوڕ به لهز به یهکجاره ههڵپرژان و ههر به وێنهی مووچڕکهیێ بهسهر جهستهمدا هاتنه خوار دڵۆپ دڵۆپی وشهکان له ژێر تیشکی خۆری ئهوین ههر یهک به رهنگێ لایاندا و خۆرهزێڕینهیێکی شێعر ساماڵی ژینمی داپۆشی ئاوا بوو که ئهدی ئهمن له نێو دونیایێکدا دهژیم که له نێو ئاسمانیدا ئهوین خۆره و وشه رهنگه و له ههمۆ پاییز و ههمۆ بههاریدا شێعر دهبارێ کهچی من هرگیزبڕيار نهبوو ببمهشاعیر و ههرگيزيش بڕیار نيه كه شاعیر بم
فهردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
من تاکه دۆستێکم ههیه باڵای به قهد درێژایی شهوم بهرزه و چاوی لهرهنگی خهیاڵهکانم شینه و لێوی وهکۆ ئاواتم سوور که له نێو ژوورهکهما بێ هۆ دهکا له ئاوێنهکه و وشهی ههناسه دهنووسێ و له نێو چیمهنی وێنهکانی سهر دیوار گوڵی بیرهوهریهکانم دهچنێتهوه من تاکه دۆستێکم ههیه که له نێو ژوورهکهما بێ کچهدهفتهری حهسوودی شێعرهکانم ، دڵ و دهروونی ههمۆ رهش دهبێتهوه و پڕ دهبێ له خهمه شێعر و خهمه وشه و خهمه ههڵبهست منیش ئیتر له نێو جادهی رهستهکانی نامه پرتووکاوهکاندا دهکهومه رێ و تا دڵ بڕکا له گهڵیا لهئهم دونیا دوور ئهبمهوه به ئاسایی دهست لهنێو دهست پڕ له ههستی خۆشهویستی ئهو به من دهڵێ ( چاوهڕوان ) من بانگی دهکهم ( تهنیایی )
فهردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
شه پولی ئه وین
بابی پیرم دهیگوت : (( رۆڵهم ، ئهوینی من و دایکی تۆ عهتر و بۆنی گولێ سوور بوو که له کانی به دراوی گۆرانیێ له وهرم گرت پێوهندیشمان وهک جێژنێ بوو تا چاو برکا کیژ و کوڕان ههڵدهپهڕین منیش بهسێوێ سوورهوه لهسهر گوێسوانهی ماڵهوه چاوهنواڕی شهپولێ بووم بێت و له گهڵ خۆیا بمبا )) بابی پیرم ، ههمۆجارێ کاتێ دهگا به ئهم گوته بێدهنگ دهبێ و من زڵهی ئهو دهریایهو ئهو شهپۆله لهنێو چاوانیا دهبینم ئێستا ئهمن له دوای کۆچی ئهو پهرییه دهریاییهدا ههمۆ رۆژێ له ئێواراندا دهبینم شت و مهکی زهماوهندێ دهکهوێه رێ و رهشبهڵهکی قژی بابم له نێو شهوگهڕی پێوهندێکی تازهدا له گهڵ سروه دێته سهما و بابی پیریشم دهبینم له سهر کهڵکی تهنیاییدا چاوهنواری شهپۆلێکه بێت و له گهڵ خۆیا بیبا
فهردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
|
|
10-23-2011
|
|
|
|
|
|
هه تیو ه شیعر
شێعرێکی ههتیو دهناسم بهرانبهر به کوێ نازانم رادهوستێ و ئاوا دهڵێ : -ههمۆ شهوێ بهرلهوهی خهم بمخنکێنێ له بیداری سهردهر دێنم خونچهی گوڵکهڤرۆکی لێوت که دهپشکوێ دهستی لێوم ههر کاتێکی که سوورتر بێ گوڵچن دهکا و پهنجهکانم له گیسی مهمکانی تۆدا ههمۆ دهبنه شاخهوان و کۆمهڵه ئهسرینهکانم له بهرزهوه بهرهو گهرمیانی ئامێزت کیشکۆن دهکهن . ئهوه شێعرێکی تهنیایه و لهکاتێکهوه دهیناسم له نێو گهرهکی شاری شێعرهکانمدا لهسهر چێوێکهوه سواره و کهس ئاگای له فام و نهفامی ئهو نیه منیش وهکو ههمۆکهسێ ، بانگی دهکهم ( خۆشهویستی ) !
فهردین میرزایی
خالید حسامی( هیدی )
|
|
|
کاربران در حال دیدن موضوع: 2 نفر (0 عضو و 2 مهمان)
|
|