زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و ....
kurdish culture |
07-23-2014
|
|
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
چهند کورته شێعر له ک.د ئازاد بانه
باسی خۆشە ویستیت دەكەم دەبێ بە وەرزی هەڕەشە! لە چوار لاوە لێوی ڕقم لێ دەكرۆژن خەنجەر سواری هەسان دەكەن هەڕەشەم بە دەبان دەكەن ! •• شێعری وەسفی تۆ دەنووسم دیوان دیوان بڵاو نابنە وە ! شێعرم بە قاچاغە ڕێ دا ڕوو دەكاتە شاری دڵان ! دەفتەرەكانم بە دەسنووس ، دەگەنە لای دڵدارانت ! باسی عەشقی تۆ خەتەرە باسی تۆ هەر باسی سەرە ! •• زۆر كەس لە عەشقی من ناگەن ! لۆمەیان ناكەم،دڵدار نین خاوەن یار نین ! ناحەزانم، لە عەشقی تۆ بێ نەسیبن وەك ڕەقیبن ! •• بەندەنەكانی تاریكی ، هەمبەر بەچاوەكانی تۆن ! چۆن بیم بۆ لات؟ •• لەسەردەمی پانۆڕامای ، حەزەكانی قەتیس ماوو میزۆپۆتامیای خۆزگەكان ؛ تۆ ئازاری ، خاك و خەڵک و ژارەبزەی ، كەمتیارەكانی نامۆییم بیر دینیەوە! •• سپیدەكان ، دەگەلّكوێستانوەخەبەر دیم ! دەسنویژ بە ئاوی زوڵاڵی، كانی بنارێك هەڵّدەگرم ! لە سەر بەرماڵی پیدەشتی دە شتێكی كاكی بە كاكی بەرانبەر یەزدان ئەوەستم . دەستم هەتا تەشقی خوا درێژ دەكەم بەو نیازە ، بەسەربەستیت ببینمەوە و چیتر شۆفڵی ناحەز و سەر نیزەی خەم ، جەر گتنەدرِن! چی ترچی تر سەرت نەبرِن ! •• ئیسقانەكانم لەغاری شانەدەرێ هاتنەدەرێ ! هی سەر دەمی ، نیاندرِتاڵیو كاڵیم بوو! زانیم تەمەن دریژترم ، لە جەللادەكانی خۆشم ! •• لەم وڵاتە ، عومری شادی كەم دەوامەو خەم زۆر دەژی! ••
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
(....)
چاو له جوانی و
دڵ له ئهوین
دڵدار له ژوان
نیگا له حهز
پێل له دهریا
با له بۆران
خۆر له ئاسۆ
تاسهی ناشکێ
شاعیر له ههست
منیش له تۆ
منیش له تۆ
ئهی نیشتمان
(....)
The eyes are satisfied with
Beauty,
The heart with love,the lovers .
With tryst,the sea with the
Waves,the wind with
Blizzard,the sun with
Horizon,the poet with
Sense,and Iam realy pleased
With being you
o, my home
translator:A li Hosseini ئهحمهد یاسینی (پشکۆ) ــ سهقز
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
خهیاڵه بچووكهكانی خهیاڵدانێك
1 كهرووبارێك پێڵاوهكانی، چووه ناو دهریا ئیتر قاچهكانی وندهكا..! 2 كهدارسنهوبهرێك جهستهی موتوربهكرد لهپهڕی باڵنده، ئیتر كڵاوهكهی (با) دهیبا..! 3 كهتاریكی پشتی دهچهمێ، خهتای گڕی مۆمێك نییه خهتای ئهوهیه دڵی، لهلێدانی خۆر دهكهوێ..! 4 شۆڕهبی بۆیه دهلهرزێ لهتاو ههڕهشهكانی رهشهبا نییه لهوه ئهترسێ پێیهكانی، لهناو ئاودا.. گهمه نهكا..! 5 مهرگ واته تك.. تك رژانی ئێواره لهدهستی شهوا تك، تك رژانی تیشك، لهباخی سێوێكا.. تك، تك رژانی ههناسه، لهرهوڕهوهی رۆحا..! 6 كهگیا كۆنگره دهبهستێ.. گفتوگۆ تهنها باسی كچێنی كێڵگه نییه، كهبكوژرێ گفتوگۆ حهشاردانی گۆرهویهكانی پایزه، لهماڵی چهمێ. 7 درهخت كهخۆی تهفسیر دهكا، دهمه داسی پرسیار، بهلقێكیا خۆی ههڵناواسێ.. چونكه گیرفانهكانی پڕن، لهرازیانهی باران و دهستهكانیشی له، جریوهی تیشكدان..! 8 كهنیوهرۆیهك مان لهخورادن دهگرێ، بیر لهزاكیرهی نازناز دهكاتهوه، كه بهچرپهی زهردهپهڕ دهڕووشێ..! 9 من ناتوانم عادهتێك، تێكبشكێنم كهگزنگ زهنگێ لهدهرگاكهم ئهدا ژوورهكهم لهخهو ههڵدهسێ و تهپوتۆز گسك ئهداو دهموچاوی دهشوا..! 10 شتێك نییه تا سهر ئهبهدی شتێك گهورهتر نییه، لهخۆشهویستی نهجادوو ئهوه دهكاو نهپهڕ جۆ.. ئهو ههموو رق و كینهكان، لهسهرشانی بهرئهداتهوهو داوای لێبوردن دهكا..! 11 عهجهب لهخهوتن، كهخۆی ئیعراب دهكا.. كهسكون بهههنگاوهكانمهوه دهبهستێ، ناهێڵێ هزرم باڵهفڕ بێ و زیكرو تههلیلهشم شكۆفه..! 12 بۆ ههمیشه شتێك روودهدات لهفرمێسكا ورده پێكهنین، دهفڕێ بهئهسپایی لهدهمهقاڵهی من و تۆشدا ورده خهیاڵێك، دهمهزهرده بهئاشتی..! 13 ههردهم ئاسمان پڕه له، پێكهنینی شین، شین چونكه باڵندهكان لهچاویلكهكهیا نیگهرانی دهسڕن! 14 ههموو شتێك دژیهكه لهناو شهپۆلی دهریا، كۆڵانێك لهبێدهنگی.. لهناو كپی بهردیشا، قیژهی رووبارێك لهبێحهیایی..! 15 كههاوین تێردهخوات لهخوڕهی خۆر میوهكان لهشهقامی، لهزهتا رادهكێشن..!
ڕۆژ ههڵهبجهیی ــ سلێمانی
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
دێڕ بشدۆڕێ شەقامەكان هەر زیندانن گشت پیادەڕۆكان كە لە مندا ڕادەكشێن دێڕەكان پەیكەرەیەكی ڕەشن لە سرووشتی مازۆخی مانگ و پێویستیان بۆ خۆشاردنەوە لە پشت پەساپۆڕتی هیچ هەورێك نییە [ ئەوە بەڵگەی دۆڕانی دێڕ نییە كە لە تاریكیدا جێ دەگۆڕن ] دەق ئەگەر دژایەتیشی دەگەڵ ناوەڕۆكی پیادەڕۆ هەبێ شار ئیستعارە لە شەیتان و خوێواوكی ئێوارەدا تۆمار ناكا.[ شار خانەخوێی زەمانە] بۆ چاویلكەكەت كە پێشبڕكێ لە ئەژماری دێڕ و مشار دەباتەوە مێژووش كەرتێكە لە پیواز [ دوو قوڕنەش بێ هیچ كات خۆی ناناسێتەوە ] / لە داهاتووی بژێوی سەگدا كە گورگ ترەكی بێگومان بەڵگەی ددانتە كە دیاردەی زووهەڵدانی برۆی تەمەنكورتی سەری مانگە/ [ هەڵبەت كە مژێك لە مەمكی شەو دەدەی مانگ چارەیەكی نییە جگە لە ئیسكۆڕتی شێت و گورگ و شەو لێك دەترازێنێ ] گریمان بووی بە عەقڕەبەی بەخۆداچوونەوەی شوان كە گاڕانتی سەری مانگە [وەباڵی فڕۆیدم وەگەردەن! خەون بە مانگ كە دەبینم یا شێت دەبم یا دەبم بە شوانێك شەو لە دەمارەكانیدا سەر بە ئەستێرە چاپ دەكرێ] تۆ دەڵێی: لە من تێناگەی ئەشكەوتێكی تاكەكەسیم پڕ لە ئەفلاتوون و نیسێ[ دیوار و تەمسیل بەدەرەك] وەباڵی گشت زیندانەكانم وەئەستو! سەرم كە سپیایی و پیری دەژەنێ؛ شەقامەكان بە تێكڕایی زیندانێكی سەرگەردانن. عەبدولقادر نیازی
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
((ئێوارهکه))، یهکهمین دهفتهری شێعری عهلی حسهینی،
ئوقیانووس
ههموو جارێ
شاعیرێكی سیگاری
دهبێته هۆی كێشهی نێوان دووكهڵ و شهو
ههموو جارێ ئوقیانووس شین دهبڕێ و
شهویش له ڕهشدا ئهخهوێ،
شهمهندهفهر به سهر پشتی مهوازیدا ئهفیشكێنێ و
نیشتمانیش نوقمی منه.
له ناوهندی وهحشهتمهوه
وهری دهگرم و
ههڵی دهچڕم و به سڵهوه دهیخوێنمهوه:
شهكهتی نوقمی وهنهوزه و
چهقۆ پڕپڕه له گۆشت و
كهلهپچه پڕه له دهست و
تووڕهییش پڕه له شاعیر.
تهنیا توزێ سهبرم لێ بكه با بڵێم پێت
"له دایك بوونت بهرد باران پێشوازی بوو
بۆیه له مهرگ ئاشكرایت" و
له منا تۆ ههمووجارێ باڵغ دهبیت.
ئهگهر بێت و به گریانما شۆڕ ببیهوه
پهرداخێ ئاو به لاتهوه وهك نووسینه و
ئهگهر بگهمه ترۆپكت چدهبێ با...؟!
باشتر وایه پاییز بیت و
شهپۆلێكت بۆ بكهمهوه
كه ئوقیانووس شین دهبڕێت و
شهویش شاعیر
ئهم شێعریلهش زۆر پچووكه بۆ كهلهپچه!
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
کۆڵکهزێڕینه ئهی وهکوو تۆم کۆلکهزێڕینهت له باوهش گرتووه ڕێژنه فرمێســــــــکم له ئاوێنهی شکاوت مشتووه
ماچهکانت تا له دهریای چاوهڕوانیـــــــــم بێته مهل دێڕ به دێڕی دهفتهرم ڕێی ئهو مهلهم ڕێک خستووه
تا له حهوشهی سینگی تۆ ئهستێره بدرهوشێتهوه من دهگهڵ پڕشهنــــگی تاو پهیمانی ژینم بهستووه
بۆ نهمامی دوو وشهی مهمکت لهسهر دێڕی نیگام ههر له باخچهی ئهم وڵاته ههرچی خهم بوو ڕۆیشتووه
چارهنووسیش تان و پۆی قهت وا لهگهڵ من چانهبوو چڵ به چڵ چاوی قهڵهم پرچی شهوارهی ڕستووه
خۆشهویستیت نیشتمانم ڕۆژ به ڕۆژ چڕتر دهبێ ئهڕتهشی عیشقه له چاوتــــا قافیهی دابهستووه
سهنگهر و سینه و سیاسهت پێکهوه هاوڕێی ههژار قهت جیا نابن له یهک وای دهم له مهمکی خستووه ههژار ئیوهر ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
کچی وڵاتی دیلستان (1) من زۆر جاران پرچهکانتم هۆنیهوه؛ له قهسیدهیمانگهشهوو گمهی گوڵ ئهستێرهی گۆمی هیوام بهڵام ئهو تهنیا جارێک: " له تاریکستانی شێعرێکی شههیدا؛ دێڕهکانی سێداره و وشهی پهت و پیتی، وهسیهت نامهیهکی بێ کۆتایی" من زۆر جاران چاوهکانتم ئههۆنیهوه؛ به کێشی تیرێژ و سهروایپهپوله بهڵام ئهو تهنیا جارێک: " له سهغڵهتی تیر و دهستهواژهی توڕهیی گهردهلول" من زۆر جاران باڵاتم ئههۆنیهوه؛ له ریوایهتی غهزهلێکی مالۆچهی عهشق دا و ماچاوی ترین ههڵبهستی ههناسهم بهڵام ئهو تهنیا جارێک: " له سوژهی کۆم ترین پیاوی شارا ئهینووسیمهوه و تا بن کهوشهکانیشی چهماوه" من زۆرجاران ئهوینی تۆم ئههۆنیهوه؛ له مانگهشهوو پهپولهو ماچ ئهمجارهیان ئهویش سێ جار: " یهک: خنکان، دوو سووتان و سێ: دابڕان" (2) ئهمجارهیان شێعرێک لهپرچهکانتم دایه دهست"با"و دهستهواژهیهک لهقۆلتم دایه دهستدهسرهی سهرچۆپیو وشهیهک لهچاوهکانتم دایه دهستگوڵهبهڕۆژهو پیتێکیشم لهلێوهکهت دایه دهستماچ، که گهڕانهوه " "سروه با"خنکاوو سهرچۆپیوشایی کهلهبچهو گوڵهبهڕۆژهوئاسۆ کوێرو ماچوپێکهنینیش ماتیکاوی و شههید!" ئهتۆ؛ کچی وڵاتی دیلستان بڵی که هێمای چی ئهدهی؟؟؟؟!!!! محهممهد مستهفازاده ــ بانه
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
دوو پۆستهر له ڕهنگهكانی ئهنفال -1كهباسی شهرهف دهكهن خهیاڵ دهمباتهوه سهر رابردوویهك بهڕهنگی گریان... كاتێك ههناره نهگهیوهكان قیژهیان باركرا... لهناو گۆڕهپانی زیللهكاندا، بهدهستی چڵكنی پێخاوسهكان یارییان پێدهكرا... دووكهڵی ئهم خهجاڵهتییه ئهوهنده مهدلولی كردم بهلوولی سهرئهنجام ئازادیی پێ ئهزبهر كردم... دهڵێم ئهی ئازادیی تۆزێك سهرت نهویكه گهر شهرهف ئهوهبێ پهردهی زركی كچێنی تینوێتی ساراكانی نوگره سهلمان بشكێنێ تف لهشهرهف چهند وهرزێكی ووشكه...!! -2دهستم پڕه لهقاقایهكی تاڵو گهرووم ماسكه بهدووكهڵی ئهنفال ئهنفال مێخهكی لادێیهك بوو تهجرید لهڕهونهقی رهنگو ههناسهسوار بهكوشتنی ئینجانهیهك... جۆلانهی مناڵێك بوو تهجرید لهئاسهواری گڕوگاڵو لهئاخهلێوهی لای لایه... ئهنفال سهعاتی مهچهكی كچێك بوو... تهجرید لههاتوچۆی چركه، كاڵبوونهوه لهههژانی دهقیقه...! درزی پهچهی ژنێك بوو پڕ لهشهرهفی قامچیو تهجرید لهههموو قوڵپێكی جوانی كه گۆران بووه دیلی...!! ئهنفال چاویلكهی لاوێك بوو تژی لهحهپهی حهجاجو تهجرید لهناسنامهی خوا... گۆچانی پیرهمێردێك بوو سیخناخ لهفهتوای ریشو شمشێر، تهجرید بهسهر گوزشته! ڕۆژ ههڵهبجهیی ــ سلێمانی
خالید حسامی( هیدی )
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
زهمان له حهووادا هێڵنج دهدا زەمان، چۆمێكی تیكرارییە مووسا كە خۆی تێدا شووشت تۆ بانگهێشتی دونیا كرای [ بۆ ئۆزۆن كە درۆیەكی گەورەیە و لە هەر شوێنێك نیۆتۆن هەڵەنگوێ باڕستایی باوەڕت خۆی بە ئیكڕاهی سێو و زەمان دەفرۆشێ] ... دەست لە گیرفانی نیسێت دەرهێنە سنووری پەتۆ و خیابان كە دەمشواتەوە وەكوو بەفر بە سمێڵی ... [ پەرەستار؛ كەمێك مردووم] كە بگەیە ئەم قەناعەتە رۆژ پێی لە یاسای زەمان نا یا كاتژمێر لەگەڵ نەستی كچە جیران هاوڕا دەكەی یا ئەگەر لە خەویش ڕاپەڕی بیر لە وزەی ... [ هەر لێیگەڕێ] كۆڵان پڕە لە ڕۆژ و لە جنسی حەووا داوینچیم [ چوونە ژوور بەر لەوەی بۆ گشت شاعیرە رووتەكان زگماكی بێ كلیل ساز دار نارنجێك بوو، نیسێی هەر لە ئاشق دەكرد] زەمان كە لەسەرەتای چۆمەوە بمرێ بێشك ڕاپۆڕتی كاتژمێری دراوسێیە و قەرەچییەكە لە جنسی فیلسوف و هەنار [ كەس لە ژێری ئۆقرە ناگرێ] كاتژمێری ڕۆژ كە كۆك بوو زەمان پێیەندی هیچ تیكرارێك نییە [ چ مێژوو شوانی دایناسۆڕ بێ، چ تۆ لە نەستی كچە جیراندا هاوڕای شەهید و پازێل] پەرەستار؛ [ لە چاومدا كە بەیان خۆی واژۆ دەكا زەمان ئەوەندە شووشەم زاری باڵندە ماچ دەكا] زەمان لە هەرچی دا ڵێكدەێ پۆلیس لە سیفردا باوێشكی خۆی هەر لێدەدا لانیكەم چاوم ئەوەندە پیرە بەرگەی خەون دیتن ناگرێ] زەمان سیفرێكی تیكراری و دەسەڵاتدارە، سەرپشك لە سەرەتا و كۆتایی [ جار جار لە ئەشكەوت هەڵدێ جارجار تۆ ڕاوی ئەم دێڕە بە لە ئاماژەی ژنێكدا مانگ پڕ لە نیشتەجێ] بەر لەوەی شێت زگماك داوینچی بێ و كەمێك دیوار حەووا دڕدۆنگ لە دابەشكردنی نێوكی نەبڕاوی عاشق و سێو [ كە ئێستاش لە پەراوێزی بەهەشتدا جەزر لە تامی خۆی دەگرێ] ... لە مانگدا كەسێك لە بیر من دا خەون بە بەربوونەوە كە دەبینم [ وەباڵی ئەو جارم كچە جیران وەئەستۆی گرتووە] كە نیشتەجێ بە پەنجەرەی مانگەوە دەلكێ ئاماژە؛ زەمان شەمەندەفەرێكی پەككەوتوویە [هیچ نەبێ جار جار لە وەرگەڕاندا هێڵنج دەدەم]. ڕاوی ئەم دێڕە كە سەری سووڕما گۆی داوینچی تەنیا قەرزداری خۆیەتی [ بێ ئەوەی حەووا بزانێ لە ئاماژەیەكمدا پڕم لە مانگ و نیشتەجێ] زەمان جاڵجاڵۆكەیەكە كە داهێنەری چاویلكەی ڕەش یا پەڕاوێزێك لە تەئویلی نهێلیزمێكی كڵاو بەسەرە [ نێوم لە چاوی خۆی دا دەگۆڕی] ئەگەر پەراوێزیش نەبم پەرەستار؛ هەناسەی من چەند لەتەكەی نیشتەجێ ؟ لە بازنەكەمڕا بزانە نەبزم كە ڕەنگە ئاسمان / نانا زەمان/ شیری پەراوێزی تابۆ/ دەمسڕێتەوە لە خیابان/ من تیكراریم ... [ لە بیۆگرافی ئۆزۆندا و شاعیری دژوازی مۆتە وشەیەك بوو مامناوەندی بیرداڕێژی نیۆتۆن] سێو قەپاڵێك ماچی بۆ ناردم [ تیكراری بوو] فیلسووف كە تفی ڕۆ كرد تەنیایی زەمان توێشووی ئەو ڕاكردنەیە نیشتەجێ نیم لە ئۆزۆندا و باغچە سەری لێ دەشێوا لە حەوواترین ... [ ڕاستی؟! بەربوونەوەت لە سەر پشتی زەمان / شاعیری ڕووت / تابۆی گشت ئەو كۆڵانانەم پڕن لە ڕۆژ و ڕێكخەری خۆمانەبوونی زەمان و حەووا و ئاماژە ...] پەرەستار چاوم بۆ خەو دیتن پیرە چ خەبەر لە كچە جیران ؟!... عهبدولقادر نیازی ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
ویرایش توسط behnam5555 : 07-23-2014 در ساعت 06:35 PM
|
07-23-2014
|
|
|
|
|
|
لهیلا له کوێ بووی ...؟ ماچ و بارانم بۆ هێنابووی لهوبهری شهقامهوه کوڕێک هاوار دهکا دهرکهکهم لێ بکهوه ئهو بارانه تهڕم دهکا بیر له تۆ دهکهمهوه ماچهکانم خووسابوون ئاخ لهیلا ئهو ئێوارهیه چهنده حهزدهکهم له ماچهکانم دا بتوێیهوه له سیگارێکدادووکهڵی یادت دهمبا و منیش خووساوی خووساوم له گوێسوانی سهربانێکهوه کۆترێک پێم دهڵێ: لهیلا مژه لهیلا ههڵمه بهسه بڕۆ تکایه خهونی ئهو بارانهمان لێ مهشهمزێنه قاسم تاباک ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
کاربران در حال دیدن موضوع: 2 نفر (0 عضو و 2 مهمان)
|
|