زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و ....
kurdish culture |
02-20-2015
|
|
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
بهرخۆدانی ئهستۆ ئهو شهو باهۆزی خولیا چواردهوری لێ ههڵچنیوم تاسه ئوقیانووسه و دڵم دوورگهیێکی بێتاقهت گوماناویترین بیرۆکهگهل له مهزرای مێشکم لۆقه دهکهن له سهر بانی بیرهوهری ههڤاڵانی چاوداگر سات به سات لێم دوور دهکهونهوه شنه شهرمێونه باخڵی چۆڵه له بۆنی گوڵه باخ تهنانهت باویلکهش خۆی لهم وڵاتی تهنایه نادا یا کهسێ کهشی دهڤهرم دهگۆشێ یان کێشی زهوی هێزی چهن پاتهو بووه چۆکی هیوا دهلهرزێ و ئهستۆ دهس له بهرخۆدان دهشۆرێ لووتم بهرهو جێژوانی ئهژنۆ بهڕێ کهوتووه عهباس ئاغائی ــ تیکابی هاوشار
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
بۆیادگار
لهلای تۆبێ شوێنی پهنجهی سووری دڵم ئهمن ئێستا لهڕێزهی دارهکانی سهرشهقامی ڕابوردنتم وشکهسی بیرهوهریت نچڕژێ لهژێرههنگاوی مهراقی بێ بهزهیی ڕابوردندا ههرلهوساوه تۆدڵ پڕی من دڵپڕم دونیاش دڵپڕ لهتێک شکانی دهنگی دڵ لهگهرووی هاوارمان ئازارمهده با پێ بگرێ ڕهوڕهوهی ئهندێشهلههێزی ڕاکردن پێش خشکان لهههناسهسواری پێ نهگهیشتندا وهرهدابڕان بچێنین بۆیهکتردۆزینهوهمان لهبهههشتی پڕلهعهتری گوڵهگێلاسی وهرزی سوور لهماڵپهری دۆزینهوهیهک پڕبهئامێز جارجارئارهقهی مهینهت دهکا پهنجهم لهژێرباری سوتمانێکی بێ گڕ قاناوهکانیش لێوڕێژن لهئاوی بارانهی حهسرهت پچڕپچڕبهرۆکی شهقامی سینهی مرۆڤ دادهڕنن ههرلهئێستاتهمام وایه لێورێژبم لهههور بۆ نهبریسکاندن نهبارین ئاسمانێک بۆ تهقینهوهی ئاواتهکانی باڵگرتوو له سهر پشتی گاووماسی خهیاڵ ئازارمهده! شهوارهیهههنیسک وئاخ لهسهرڕوومهتی گوڵ پهڕی نیگای سۆزمان
گوڵاڵه ستاوهند ــ ورمێ
خالید حسامی( هیدی )
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
ده کورته شێعر 1 مەعادی ئاو لە قەزاوەتی شۆوێنیسمی نیگاتدا شەو بە گژ ئاسماندا دەكا كاتێ مانگ دەدا لە نەققارەی بێگاری خۆی. 2 باران گلەیی هەتاوە لە سەرەتاترین شێعری شەو كاتێ ئاو مەعسیەتی حینجەی چاوە و درەخت مەوعیزەی " با" . 3 پێكەنینم فڕی دایە سەر قاڵی كە دایكم مرد قەرەج ئەنجیرەی بە گۆنای رەشی گۆڕستانەوە پیر كرد و نیشتمان ، چارەی لە شەممۆی دیلی شاردا دۆزییەوە... 4 خوا كە پەپوولەی رەنگ كرد بە هەشت مۆڵەتی درایە فێری تامی گەورەی شەهید بێ تا نیشتمان ئەگەر ئاوسیش بێ لە هەتاو، باران دەسنوێژی لێی نەشكێ... 5 خۆر، كاتژمێرێكە بە دیوارئ زەمانەوە تا تاریكی ـ كە خواوەندی نیسێكانە ـ خۆی لە گەمەی تەمەننادا بدۆزێتەوە و تۆ قورمیشی ریای گوڵە بەرۆژە نەبی ... 6 " فەرمی بوون" خسڵەتی نامەی " با" یە بۆ ئەوەی زەمان بە هیچ شێوەیەك رازی بە راوەستان نەبێ... 7 بۆ ئەوەی زەمان نەڕووتێ زنێك بە مەمكی خۆی داچۆوە قەڕائەتێك لە رابردووی گەڵاوێژ دەسپێكی سووری شەرم بوو سێو لە پەراوێزی سیاسیدا تفی لە كاتژمێری نیۆتۆن كرد ... 8 ئەگەر سێو قۆمارێكە لەتبوون دەیكا خەساندنی نیۆتۆن بە فاڵێكی سەربڕاو لە مەحاڵەوە دەست پێ دەكا گوڵم؛ سێو رووتیش بێ تا پیربوونی دەستم لە خەونی مەمكتدا بە هەشتییە ... 9 ئێرە زەوییە ؛ نكۆڵی حەجمی پەپوولەیە بە پڕاكتیكی مانگەوە و مۆمەییزێكی مردوو بە دیالۆگی بێدەنگی، زەمان شیمانێكی سادیستییە بە شایەتی كاتژمێر راكردنی خۆی واژۆ دەكا .... 10 لە یاسای رووتی زەماندا كە كاتژمێر ورەی شەل بوو دەڵاڵ مەگیرانی لە پرد كرد و خوشكم ئاوس لە ماچێك، خۆی بە قەدەری سێو دابڕی ئێستا سێو مەجالێكی درۆزنە بۆ هەڵوێستی خاك .... عهبدولقادر نیازی ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
پارچە خەندەیهکی ناشیرین فورمم پێ ئەدا كۆتایی نایە ههڵبەستی ئەمڕۆم ساكارە لە بەر چاوی خهڵكی ئەم شارە لە ئێوارەێكی وەنەوشەیی پڕ بە ناسكی خیاڵم لە پانتای شێعرێكی بێ نان و ناو تامێك ئەچێژم بەهەزار بسكی ئارزوو نیگا ئەكێڵم زەمان تون تون لە باوشما خۆی گرتووە چە جەزبەێك تەڕم ئەكا لە بێ بارانی كپ ئەبم لە تێژترین بۆنی سەر شەقام كۆتای نایە خۆم لە ڕەنگی ئاوا ئاسمانیتر كردووە دڵ داگیراوی هەوری تەماشاكانە كۆتای نایە جاروبار هاوار ئەشكێتە سەر بەردەكان تەنیا خوا حەز لە بونم ئە كا بۆ ڕجمی ڕەسمە ناشیرینەكان لە زەكاتی ماچەوە ئایین ئەدەن كۆتای نایە پارچەخەندەێكی ناشیرین فوڕمم پێ ئەدا چە دەسكردێكم هەیە لە فەرمایشە بێ فوڕمەكان من لە تۆ بونم هەیە تۆ لە من نا بم دۆزنەوە لە ناموس بۆ بەژن و باڵایەكی بێ تانوپۆ كوا پەیكەرەیی ڕاستیەكان وا كتوپڕئەكەونە خوار ناڕژێت هیچ ئەندێشەیهك بە ڕووباری ڕۆحم لە بسكێ زەوی پڕ بم لە خۆم دوور بم لە تۆ كۆتایی نایە لەمم تۆفانە شێعرەوە دەس پێ ئەكەم تاكوو لە دەشتە بێ دەشتەكانی خۆما مات مات كیش نهبمە ڕۆت... جەمیلە چووپانی(ڕووانا)ــدیواندەرە
خالید حسامی( هیدی )
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
جهژنه و قوروانی ئازیز موبارهک،جهژنی قوربانهن زهمزهمهی نیشات جه هورامانهن
شهمال جهلای یار، پیغامش ئاردهن خهمان کهرد فیرار، شادی میمانهن
دل نه پای گولان خیمهش دانهوه فهسلی قوربانی دل پهی دلانهن
ئازیزم چیشا، چی خهمبارهنی؟ روهباره وهشی، رهفیق ئامانهن
گهردهن ئازادین جهلای خزم و یار سهفهر پهی وهتهن پهی لای یارانهن
هورامان دیسان ماچی بهههشتهن بهههشتی رهنگین جه کوردستانهن
قوربان، جهژنه نه جهژنی قوربانهن جهژنی دیداری یانهی باوانهن
باره قوربانیت پهی قوربانیگای قوربانی، ئارو ئهمری یهزدانهن
دهسا هوربیزه په سهیر و سهفای ئارو هورامان وهختی سهیرانهن
بولبول نه باخان مهکه رو هاوار فهسلی تهماشای روی نازارانهن
زردی خهزانان ویش دان وه نیشان هامن ویهردهن فهسلی وارانهن
شهوق و شادیهنچهم و دهشت و ههرد پایتهختی یاران جه ههوارانهن
هورامانی تهخت ههتا کو لهون ناوچهی ژاورو گرد هورامانهن
موبارهک ماچو، دوورکهوتهی وهتهن وهته نیهاوارجه پایگهلانهن
مورتهزا فهیزی"هاوار"ــ پایگولانی ههورامان
خالید حسامی( هیدی )
ویرایش توسط behnam5555 : 02-20-2015 در ساعت 08:44 PM
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
بۆ نیگاکان...
بێکهسی، له وهنهوزی دهربڕینا باڵا ئهکات چاوهکانت مهشارهوه و بڕوانه بۆم، دهنگی من ئۆپێرای ههناسهیه و شهختهبهندی شاخ و شڵهژاوی شار، ههموو جارێک له چوارڕێیانی ئینتزار دهتکێمه سهر گهڵای شهدهی چنارێکی قهراخ جاده و تا سهوز بوونهوهیهکی تر له نیگا فرۆشهکانی چوار تهنیشتم خێسه ئهکهم!. مرۆڤ ئامێزی خهونهکانی باران و باس و خوێنه و نه بارانێک بسکی باسمان ئهشواتهوه و نه باسێکیش ههیه خوێناوی نهنوێنێ!. مرۆڤ.. ههڵدانهوهی سهرچاوهو وردبوونهوه له لووتکهو بووژاندنهوهی ژیواره و من، قووتابی نیگاکانم!. چاوهکانت مهشارهوه و بڕوانه بۆم! حهز ناکهم ببینه بانگهوازی قهڵا، سیلهی نیگات... لهو پهڕی ئهرخایهنییهوه دێمهوه و دۆڕانیش بێت پێویستی و حهز داناشارم!. تۆ به زهردهخهنهی پاییز ئهخۆشیت و من به دهم سپێنهی وهرزێکی ئازاددا ئهتلێمهوه!. چهن لێک ئهچین! من له ژێر کۆڵهکهی ماڵێکی بێ گڵۆپ گڕ بارانمهو تۆ هونهر و جوانی و لاوی له بنمیچ بهرئهدهیتهوه، من له بێستانی برسیهتی سازی ناسازی ساز ئهکهم تۆیش سهرقاڵی بووژاندنهوهی ههسێڵ و تاڤگه و ڕووباری!. من بهڵێنی سهوزهگیا و نهورۆز ئهدهم تۆ خۆت کۆتایی زستانیت و بههاری، چهن لێک ئهچین! تهنیاییمان باڵای بهرزایی دهماری خوداکانه و تاوانی خشکه خشکی ئاخافتن.!. چاوهکانت مهشارهوه و بڕوانه بۆم! هادی ماجدی ــ سهقز
خالید حسامی( هیدی )
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
"لە باخچە خڕەكانی كوڵمە، خڕۆڵە، شەمێ" چەغە!چەغ! چەغەگیانهەدادە هەدا، دە دەرهەڵمەبە شناسەتم شەڕكەر، هێندە خۆ هەڵماوێ سەروگوێلاكم، خەریكە دەتۆپێم، دەتۆپێ *** چەقە! چەق! كچێ ڕاكێشێ سەر ئەم سیمتە ئێرە باڵاخانەی شەڕابی تیفتیفەت نێ بەندەكان شل كەرەوە لە ئاوڕێ لە هەناسەدا خەریكە بە زەهرەمارم دەبێ لە تاوی تینی ئەم ئاسمانە *** قاوچە قاوچ كەژێ دەمێ هەڵیلووشەوە خەریكە لیكاوی قاچی باریكم كرمێ ئەبێ *** پخەپخ پەخمە گیان چ لاسارە دڵ وا ڕەنجاوی ئەم كەوشانەتە كە سەگڕاوی ئاغایە و هەڵدەشەپن گۆلاوێ *** فیتە فیت! قڕ پێوەربوو، قڕانەمنداڵێتی سەری ئەم داڵانە لە زمان وێژەریدم بەپێكەنینێ قڕم دێ شەوكەت دە ڕۆ كە سەر دم، قۆمێ ئاوی ئەم زەمزەمەت خەریكە زامێ لە دڵم ئەڕژێ. *** حەپەحەپ حەپۆ چەنێ بارگرانە "سەفەر" ئەو دەمانەی چاو شتۆ دەكا بۆ ڕژیانەیەك و تاجی برایمەئاغاش مەچەكی ڕێوی لە قەپاڵ ناوێ *** چڵپە چڵپ قێزم دێتەوە، چڵپن لەم كوڵمانەی دەمێ ئەدرەوشانەوە بە فڵچەی سووری ڕۆژ گۆنەتەوە *** شڵپە شڵپ شەڵپن گیان قوڵپێ لە شڵپەكانتدا ئەڕوێنەوە ئاخێك، لۆ؟! "جوانێ، ئەسمەر گیان لە بێمرادیدا خنكای" *** ڕنە! ڕن! ڕزاوە تاقەتم و ئەمهەوێ هەناسە دەم تۆزقاڵێ لەم شەقامە، كەچی خەریكە پشووكانم دەمڕووتێننەوە و ڕووتێن دەڕنێێێێێێێێ ڕنكە *** كڕە! كڕ! گۆشتی سەگبابخێو سەفەرێكە لە سەرزەوی سەوزدا خێویش تێكی داوە لێم خەریكە خوێنم ئەنێ *** فسە! فس! فسی داوە لەم دێڕەدا، هێلكە شەوكەت داخی چووە لە تامێ تازە دایكم دەڵێ خۆشترە هێلكەی وشتر مریشكێ قەپاتە گازیش لە داخی قوڵتەقوڵتی چل و پێنج خولەكی ڕاگەیانراوی بنكەی تەندرووستی قرپ باشترین خەڵاتە لەبۆ شەوكەت! *** خڕە، خڕ خڕۆڵ خركانەی گرتووە كوڵمەت "چ باغێكی شەددادە، شەدەلار" خەجێ خڕی داوە لە دەوری شەدە و بە كۆش دەسەری گەڕێ، خڕە پیاوە، بابی شەمێ شهویار گولابی ئازهر ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
دهچمه ههر شوێنێ قسهی تۆیه له تۆ بێخهبهرم
نهگهڕێم چۆنه له دهورت به قسهی دهور و بهرم
نه دهبینم ههیه ڕۆژێ نهزهرم بێ نهزهرت
نه دهزانم چییه یهك شهو نهزهرت بێ نهزهرم
دیاره ههر خاكێ له بن پێته ههبوونی له سهره
خۆڵی پاتم وه سهری تاجی نهبوونه له سهرم
دڵ له دهریا چ بدهم كاتێ شهپۆلی ههوهست
پێم دهڵێ تووشی چ ئهندازه له نهفسی خهتهرم
كهمهری نوورت ئهگهر بهستووه بهو زوولفه ڕهشهت
قهمهری بهسته به نوورم ئهگه نهشكێ كهمهرم
من له دهس خهم دهرهتانم نییه دهی نازانم
تاوی شادی چییه هۆ بهو شهوه ههڵدێ له بهرم
ههته باڵایه سهیر كورته دهسم دهی چ بكهم
دادهبارێ به سهرت تیری بهڵاشت به سهرم
حهزرهتت مهرحهمهتت فهرمووه ڕووم تێ ناكهی
ئهسهرت هێنده له ڕووی تۆ نهدهما قهت ئهسهرم
مهستی هاوسۆحبهتی دێرینه دهگهڵ بارانم
یاسی بهردهركی خهم و سوێسنی حهوشی كهسهرم
كهی كهوی بهختی من و بازی نیگاهت دهگهڕێن
كه له كۆساری بهروسینهته من بهختهوهرم
كوشتنی فیكری خهتا شێری حهیاتی گهرهكه
ئاه ئاهوڕهویشی فیكری خهتا هاته سهرم
با چ شاكارێ دهخوڵقێنێ له سهر خاكی وجوود
ئاگری عیشقم و بهو ئاوه دهخوڵقێ هونهرم
عهبدوڵڵا گولابی ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
ئاساننهبوو یانی تێپهڕیبوو دوو ڕۆژ له یهکهمین ڕۆژی مانگ وه من ئێستاش له گێڕانهوه شلم بینیوتانه ڕۆیشتنی ئێمه و دهههههه لێم گهڕێن ! ڕهنگه ههرگیز ئیتر نهبارێ باران هاواره هاواره هاوار وه تۆ دهستهکانت له سهر چاو نیشانهیهک بۆ دوور یانی زۆر دوور له پهنا خودا ، ئێواره و دوورترین ڕووناکی نهتزانی بوو سهفهر له کۆی ئهو گهڕانهوه تهواو دهکرێ وه ههویستبووت . ڕهنگه بۆ گریان درهنگ بووبێ بهڵام بۆچی کهس ناپرسێ بۆ ، بۆ گریان درهنگه ؟ وه ڕهنگه ههرگیز نهیانپرسیبێ چهنده بیرم کردووی دهیانگووت : " ملی دهریات گرتووه " ئــــــاخ که چهنده سهفهریم دهتگووت : " یهکهمین ڕۆژی مانگ بوو خۆشم ویستووی " ههمیشه قسه ههن بۆ گووتن وه من ههرگیز نهمزانیبوو ئهو شهوه بۆ نابڕێتهوه وهره با پێت بڵێم: "ئاخ که کهی دێ خۆشهویستهکهم بهیانی" جهلال پوورحهسهن ــ مههاباد
خالید حسامی( هیدی )
|
02-20-2015
|
|
|
|
|
|
خهون و خولیا تۆ له کێ دهکهی؟ من له چی دهچم؟ تۆ باخی بهر گوندهکهیت و من کۆڵهکهی ههیوانێکم بزهی، بزوێنهری بۆ ههزاران ڕێبوار من شانهوشان مهشقی وهستان دهکهم بریا بهخت چرۆی ههبا خۆزگا له ئاو دهگهڕا چارهکهم هاو خاکی تۆ دهبووم هاو ڕهنگی تۆ دهمام لێم گهڕێ چهن جوانه خولیاکهم 2. تۆ ڕووباری سهدان چهمی ههوێنی ڕۆح و شینایی من گاشه بهردی ههنبانه خهم نوێنهری ههرزانی و تهنیایی ڕۆژێکی سوور ههواڵێکی ڕهش ڕهشێکی دێز دێزێکی کۆن کۆنێکی توون وای پێ کوتم ڕووباری نهرم دهورت دهدا و له گهڵ ناتبا 3. تۆ گوڵێکی سوور من وێنهکێشێ تۆ دهنووسم تۆ دهخوێنم تۆ دهکێشم چاوی تۆ جیهانی من دهکێشێ چاوم زوومه له سهر چاوت گرانترین پانتا به سهر پهردهی دڵم تۆمار دهکا خوێن هاژهی دێ لهش سهمایه پێنووسی دهس له ههوڵی بهدیهێناندایه ههموو خۆشیانه بهس خهونی منه ههڵدهوهشێ عهبباس ئاغایی ــ تیکاب
خالید حسامی( هیدی )
|
کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
|
|