مقایسهای مختصر درباره کارایی کارتهای گرافیک خاندان
Radeon HD ۴xxx
شرکت AMD/ATI بازار کنونی کارتهای گرافیک را به سه دسته اقتصادی (Budget)، حرفهای (Game) و فوقحرفهای (Enthusiast) تقسیم کرده است. بر این اساس مدلهای HD ۳۴۵۰، HD ۴۳۵۰، HD ۴۵۵۰، HD ۴۶۵۰ و HD ۴۶۷۰ را مدلهای اقتصادی و مدلهای HD ۳۸۵۰، HD ۳۸۷۰، HD ۴۸۳۰، HD ۴۷۷۰ و HD ۴۸۵۰ را حرفهای و مدلهای HD ۴۸۷۰، HD ۴۸۹۰، HD ۴۸۵۰ X۲ و HD ۴۸۷۰ X۲ را به عنوان مدلهای فوقحرفهای معرفی کرده است. در این میان جستن و خریداری مدلهای کیفی متعلق به خاندان HD ۳xxx چندان سهل نیست و اغلب خریداران کنونی به خرید مدلهای خاندان HD ۴xxx رغبت نشان میدهند. این نکته را نیز دوباره گوشزد کردهام که میان قیمت محصولات در بازار جهانی و بازار داخلی تفاوتی فاحش وجود دارد.
به شکلی که مدل ۱۱۰ دلاری HD ۴۷۷۰ موجود در بازارهای جهانی حداقل به قیمت ۱۶۰ هزار تومان در بازار محترم داخلی عرضه شده است. تفاوت برای مدلهای حرفهای و فوقحرفهای بسیار است. کارتگرافیک HD ۴۸۹۰ در بازار ینگه دنیا حدود ۲۰۰ دلار و در بازار داخلی حدود ۳۰۰ هزار تومان و مدل فوقحرفهای ۳۷۰ دلاری HD ۴۸۷۰ X۲ در اینسوی آبهای نیلگون به طور متوسط ۵۷۰ هزار تومان قیمت دارد. بهطور کلی میتوان گفت که بین بازارهای جهانی و داخلی در مدلهای اقتصادی حدود ۵۰ هزار تومان، در حرفهای حدود ۱۰۰ هزار تومان و در مدلهای فوقحرفهای حدود ۲۰۰ هزار تومان اختلاف وجود دارد!
این موارد را بیان نکردم تا علاقهمندان کارتهای گرافیک را بر حذر دارم، بلکه گفتم تا بدانید که محصولات خود را تحت چه شرایطی، با کدام قیمت و کدامین کیفیت پشتیبانی خریداری کنید؟ این گفته را بسیار قبول دارم که هر چه حوزه دانستههای بنیبشر توسعه یابد به همان نسبت نیز رنجهایش افزونتر شده است!
● و اما بعد!
در این نوشتار قصد آن دارم تا تصویری از تفاوت کیفی میان مدلهای خاندان HD ۴xxx در ذهن مخاطب که شما باشید ارایه کنیم. در انتهای مطلب جداولی آماده شده است که به عنوان مرجع اطلاعات، امکان انجام مقایسهای بهتر را فراهم خواهد کرد. مدلهای HD ۴۶۵۰ و HD ۴۶۷۰ به عنوان نمایندگان کیفی مدلهای اقتصادی و مدلهای HD ۴۷۷۰ و HD ۴۸۵۰ به عنوان نمایندگان کیفی مدلهای حرفهای و مدلهای HD ۴۸۷۰، HD ۴۸۹۰ و مدل دو پردازندهای HD ۴۸۷۰ X۲ به عنوان نمایندگان کیفی مدلهای فوقحرفهای مورد بررسی قرار خواهند گرفت. دیگر اینکه، به استثنای دو یک گیگابایتی آخری، دیگر مدلها شامل ۵۱۲ مگابایت حافظه هستند. تفاوتهایی بین انواع حافظه مورد استفاده وجود دارد. مدل HD ۴۶۵۰ از حافظههای ارزانقیمت DDR۲ استفاده میکند و مدلهای بعدی از حافظههای گرافیکی GDDR۳ و GDDR۵ بهره میبرند. حافظه GDDR۴ در مدلهای کمتری استفاده میشوند و چند وقتی است که جای خود را به حافظههای GDDR۵ واگذار کردهاند.
● درباره جداول!
جدول مشخصات کلی شامل سه بخش مشخصات فنی و میزان مصرف انرژی و امتیازات کلی فنی است. بخش اول درباره قابلیتهای کارتهای گرافیکی صحبت میکند. بخش دوم درباره میزان مصرف دسکتاپی که از این کارتها بهره میبرد صحبت کرده است و توان منبع تغذیه مناسب را توصیه میکند. بخش سوم نیز درباره کیفیت کلی مدلها صحبت میکند. به همین مقدار اکتفا میکنم که نتیجه انواع مدلها در تستها تا حدودی زیادی از همین نتایج تبعیت میکند. جدول دوم مجموعهای از نتایج بازیهای مختلفی است که روی کارتهای گرافیکی انجام شده است. معیار تمامی اعداد سطرها بر مبنای فریم در ثانیه است.
● نتیجهگیری!
راستش نتیجه تستها به طور کامل در جداول زیر همین صفحه آمده است، از اینرو به توضیح و تفصیل آن نمیپردازم، اما ذکر چند نکته خالی از لطف نخواهد بود. اول اینکه، مدل HD ۴۷۷۰ با صرفهترین کارتگرافیکی در وادی مدلهای حرفهای است. کیفیتی که این کارت گرافیک عرضه میکند چنان است که خرید مدلهای اقتصادی را نیز غیرقابل توجیه کرده است. توصیه میکنم عملکرد HD ۴۷۷۰ را با HD ۴۶۵۰ و HD ۴۶۷۰ مقایسه کنید. خواهید دید که نسبت قیمت به کارایی (P/P) هیچیک از مدلهای خانواده HD ۴xxx چه مدلهای اقتصادی و چه حرفهای و فوقحرفهای قابل قیاس با مدل HD ۴۷۷۰ نیست!
همین داستان را نیز میتوان درباره مدل فاخر HD ۴۸۹۰ عنوان کرد. کارایی مدل HD ۴۸۹۰ در مقایسه با پولی که صرف آن میشود فوقالعاده است. خوب میدانم که قیمت آن بسی بالاتر از مدل محبوب HD ۴۸۷۰ است، اما بیش از پولی که پرداخت میکنید کارایی دریافت خواهید کرد!
درباره مدل HD ۴۸۷۰ X۲ تا زمانی که مدلهای جدیدی مانند HD ۵۸۷۰ وارد بازار نشده است، نمیتوان با اطمینان صحبت و آن را برای استفاده به کسی توصیه کرد. هفته گذشته به اندازه سر سوزن درباره کارایی مدل HD ۵۸۷۰ صحبت کردم و گفتم که معیارها را دگرگون خواهد کرد. بنابراین باید تا آن زمان صبر پیشه کرد. همین!