جورج سوروس (Georg Soros) در سایه بورسبازی میلیاردها دلار اندوخته و به ستاره والاستریت شهرت یافته است.
پرورش یافته بورس، اکنون هشدار میدهد که سیستم سرمایهداری در حال نابود کردن خود است. او، خواستار کنترل بورسها و بانکها است.
جورج سوروس، معروف به ستاره والاستریت، دارای شخصیت دوگانهای است. میلیاردر ۷۸ ساله، به عنوان فرزند یک خانواده یهودی مجار، در سال ۱۹۴۷ توانست با مدارک جعلی همراه خانواده از چنگ فاشیسم آلمان بگریزد و به لندن پناه ببرد. در آنجا، ضمن کار به عنوان مربی شنا و گارسون، فلسفه و اقتصاد آموخت. بعد به آمریکا مهاجرت کرد و به عنوان تحلیلگر و دلال بورس در وال استریت مشغول به کار شد.
جورج سوروس، امروز با حدود ۱۰ میلیارد دلار دارائی، ترجیج میدهد که از او به جای دلال بورس به عنوان فیلسوف و منتقد سیستم اقتصاد جهانی نام ببرند. او، در سال ۱۹۹۲ با یک بورسبازی خارج از تصور، بانک انگلستان را مجبور کرد که نرخ برابری پوند را در برابر دلار کاهش دهد. از همانجا بود که شهرت جهانی یافت و به ستاره والاستریت معروف شد.
میلیاردر مجاریتبار، اخیرا در گفتوگوئی با هفتهنامه اشترن گفت که ضمن سرمایهگذاری در بورس، در امور خیریه فعال و به فلسفه بیش از هر چیز علاقمند است.
خودکشی سرمایه داری؟
هورست کهلر رئيسجمهور آلمان، که خود از علاقمندان شدید توسعه آفریقا و مبارزه با فقر جهانی است، پس از بحران بانکها و مستغلات آمریکا، از بازارهای پولی جهان به عنوان هیولا نام برد. جورج سوروس در گفت و گو با اشترن، ضمن تایید این نظر گفت: " من خودم یک بورسباز هستم. اما وضعیت فعلی عملیات بورسها را تایید نمیکنم. من از مدتها پیش گفتهام که مراکز مالی جهان باید بهتر کنترل شوند. همچنین شرایط اعطای وام باید دقیقتر تنظیم شود. ما باید نظمی نو برای سرمایهداری بیابیم. در غیر این صورت، سرمایه داری، بالاخره خودش را نابود میکند".
گزارشگر اشترن، به وی گفت: "به نظر میرسد که نابودی سیستم سرمایهداری از هم اکنون آغاز شده باشد. بهای نفت و مواد غذائی در بورسها شتابان بالا میرود، رفاه ما تهدید میشود و در کشورهای فقیر اعتصابها و حتی قیامها آغاز شدهاند. آیا بورسها جهان را به سمت بحران عمیقتر بعدی هدایت نمیکنند"؟
ستاره والاستریت، این را بخشی از حقیقت دانست. اما هشدار داد که همه مسئولیت را نباید تنها به گردن بورسها انداخت. در رابطه با بحران انرژی، زوروس گفت: "تولید بسیاری از میدانهای نفتی، مثلا در مکزیک و عربستان سعودی، در نتیجه فرسودگی، به سرعت کاهش مییابد. علاوه بر این، بسیاری از تولیدکنندگان، به امید افزایش بیشتر قیمتها، استخراج ذخائر خود را به تعویق میاندازند. افزایش تقاضا در کشورهائی مثل چین و هند هم یک عامل مهم دیگر است".
به نظر میلیاردر مجاریتبار، افزایش بهای مواد سوختی سبب تحکیم پایه حکومتهای فاسد و مستبد میشود. او در گفتوگو با اشترن، به عنوان نمونه چنین حکومتهائی، از روسیه، ایران و ونزوئلا یاد کرد و گفت: "از این موضوع میشود به عنوان نفرین موادخام یاد کرد. این واقعیتی مسخره است".
تاولی که میترکد
سوروس، نقش بورسبازان را در این میانه چنین توصیف کرد: " بورسبازان، آن تاولی را تشکیل میدهند که روی همه این عوامل نشسته است. آنها با شرط بندیروی آینده، قیمتها را، به ویژه در بخش مواد خام به انفجار میرسانند. این مثل آن است که در اوج قحطی، مواد غذائی را با سودای سود بیشتر احتکار کنیم. جلوی این کار باید گرفته شود".
سرمایهدار منتقد نظام سرمایهداری، معتقد است که اقتصاد جهانی عمیقترین بحران خود را پس از دهه ۳۰ سپری میکند. او، در تازهترین مصاحبه خود توضیح داد: "ما، اخیرا شاهد ترکیدن برخی از تاولها بودهایم. ابتدا در بورس تکنولوژی مدرن و بعد در بازار مستغلات. بحران هنوز به هیچ عنوان مهار نشده است. من معتقدم که هنوز حتی نصف کاهش قیمت خانهها را تجربه نکردهایم. تا سال آینده، دو میلیون آمریکائی دیگر، توانائی پرداخت قسطهای خود را از دست خواهند داد. هماکنون، روند نابودی سهمگین دارائیها ادامه دارد".
Finally I can see you crystal clear