بازگشت   پی سی سیتی > ادب فرهنگ و تاریخ > شعر و ادبیات > زبان ادب و فرهنگ کردی

زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و .... kurdish culture

پاسخ

ابزارهای موضوع نحوه نمایش
قدیمی 02-02-2011
behnam5555 آواتار ها
behnam5555 behnam5555 آنلاین نیست.
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی

سپاسها: : 3,172

3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
behnam5555 به Yahoo ارسال پیام
پیش فرض دروشم....

دروشم

خۆره تاو تازه ئه‌یویست به ته‌خته‌پاكه‌رێکی زه‌رده‌وه ره‌شایی‌هه‌ڵڕژاوی شه‌و له سه‌ر روخسارو ته‌خته‌ی سروشت پاك كاته‌وه
پووره خاسێ به سه ر ئه وه‌یشدا كه له‌ش‌ولارێكی له‌ڕولاوازی هه‌بوو هه‌موو به‌یانی یه‌ك وه‌ك یه‌كه‌م ژن له گه‌ڕه‌كا ده ركه‌وبانی خاوێن ئه‌كرده وه، وه‌ک هه‌میشه‌ ئه‌وبه‌یانییه‌ش به‌ده‌م گسک لێدانه‌وه ‌سه‌ری نابوه‌ سه‌رکوڕوکاڵ ومناڵه‌کانی هیچیان له‌هه‌وێڵدا نه‌مابوون هه‌موو چبوونه‌سه‌رماڵ وحاڵی خۆیان هه‌ربۆیه‌ خۆی به‌ بێ که‌س وکارئه‌زانی.. جارجاره‌یش له‌شی ساغی خۆی ئه‌کرده‌پاکونێک وهه‌رچی خه‌م وکه‌سه‌ری بێ که‌سیه‌که‌ی بوو پێی پاک ئه‌کرده‌وه‌.
...هه‌روابه‌خایله‌وخه‌یاڵه‌وه ‌ ئه‌ژیا سه‌ری هه‌ڵبڕی وده‌ستێکی دایه‌ پشتی وراست بوه‌وه‌و پشوویه‌کی درێژی ده‌رکرد،له‌پڕ نووسراوه‌یه‌کی سووری له‌سه‌ردیواری حه‌ساره‌که‌ دی!! به‌دیتنی ئه‌و ره‌نگه‌سووره‌ ئه‌میش چه‌ند ره‌نگێکی هێناوبرد‌هه‌تا سوورسوور داگیرسا هه‌رئه‌توت ره‌نگه‌سووره‌که‌ی سه‌ردیواره‌که‌ هه‌ڵکڕاو له‌سه‌رته‌خته‌ی گۆناو و روخساری پووره‌خاسێدا رۆنیشت.
دوای ئه‌وئیست ورامانه‌ به‌په‌له خۆی کرد به‌ژوورێداوده‌ستی پێ کرد : که‌ریم که‌ریم .. هه‌سته‌ ..هه‌سته‌ ماڵ کاول خانه‌ خراب وماڵوێران بووین له‌ودووقڕان مواجبه‌یش که‌وتین‌ هه‌سته‌ زووبه‌ کارێکی بکه‌....
مام که‌ریم زۆر زووراچه‌نی و وایده‌زانی هێشتا خانه‌نشین نه‌بوه وخه‌و وه‌ک جاران له‌ملی نه‌بوه‌ته‌وه‌ به‌ده‌م خه‌وه‌وه‌ هه‌واڵی کسک وخاکه‌نازوفه‌رغونه‌که‌ی ئه‌پرسی‌ ....
به‌ڵام خاسێ نه‌یهێشت بیروهۆشی هه‌نگاوێکی دیکه‌ دووربکه‌وێته‌وه‌، دیسان تێی هه‌ڵکرده‌وه‌
- ئه‌مشه‌ودیواره‌که‌یان نووسیوه‌.. زووبه‌کارێکی بکه‌!
- کێ نووسیویه‌تی؟!
- جا من چووزانم کام باوان بوقوڕدا چوو نووسیویه‌تی
- چۆن به‌سه‌ر هه‌موودیوارێکی ئه‌م شاره‌دا ده‌بێ دیواری من بنووسن؟! ئاخه‌ر خراپیم، ناپیاویم؟ که‌س نه‌ما من نه‌بێت؟! کوردایه‌تیم بۆ ئه‌که‌ن! ئه‌ویش به‌دیواره‌که‌ی من! کاکه‌ من نامه‌وێ کوردتان بۆخۆتان ئه‌وه‌ده‌وڵه‌ته‌ ده‌وڵه‌ت ره‌حمه‌ت له‌ گۆڕی پێشینان"ده‌وڵه‌ت وه‌ک موو باریک ده‌بێ به‌ڵام ناچڕێت" بیست وپه‌نج سال به‌روبه‌ردرگای خه‌ڵکم ماڵی که‌س دڵی لێم نه‌ئێشاوئازاریشم بۆ که‌س نه‌بوو ئه‌ویتر بوو من هه‌رسبوور بووم ئه‌میش هات هه‌رسبووربووم، هه‌تا ئێستا؛ وتم ئینشائه‌ڵڵا له‌مه‌ به‌دواوه‌ له‌به‌روبوومی ره‌نجه‌که‌م ئه‌حه‌سێمه‌وه‌ ئه‌ی یاخوا خواهه‌قی منتان لێ بسێنێت ..

......زووکه‌ ژنه‌که‌ بڕێک قوڕ بگره‌وه‌
- جا قوڕی چی؟ خۆقوڕمان بۆگیراوه‌وته‌وه‌ دوورله‌باڵای ئه‌وبرایانه‌م وکوڕه‌کانم بێچاره‌بووین مواجبه‌که‌مان ئه‌بڕن له‌وچوارقه‌رانه‌ بێ منه‌ته‌یش که‌وتین!
- ئه‌ڵێم بڕێک قوڕی تێئه‌ساوین هه‌تا ده‌روجیرانان نه‌یانزانیوه‌ ژنه‌که‌ مه‌یکه‌ به‌قاوه‌ قاو که‌س به‌که‌س دۆست نیه! به‌خوا له‌هه‌ردوولا ئه‌بێ بترسی ئه‌گه‌ر هه‌تیومه‌تیو که‌وتنه‌ دوامان به‌جاش وباشه‌ بڵه‌ین چی ؟! چی ئه‌که‌ی له‌گه‌ڵ سه‌ر رووت وهه‌ڵه‌وهه‌رزه‌! وه‌ڵا هه‌رمناڵه‌ وردکه‌ بوو شای ده‌رکرد...
چه‌ند تۆپه‌ڵ قوڕ نووسراوه‌که‌ی به‌ته‌واوی له‌ژێر خۆدا حه‌شاردابوو، وه‌ک ئه‌وه‌ی ژانی ئازارێکیان بڕیبێته‌وه‌ به‌جووته‌ وه‌ک نه‌بایان دی بێ ونه‌بۆران خزانه‌وه‌ ژووره‌که‌یان.
نیوه‌ڕۆدوا مناڵانی گه‌ڕه‌ک که‌له‌قوتابخانه‌ هاتنه‌وه‌ تاق وتۆق هه‌رئه‌هاتن وله‌ شوێنی تۆپێنه‌که‌یان که‌ زه‌ویه‌ چۆڵه‌که‌ی ته‌نیشت ماڵی مام که‌ریم بوو کۆبوونه‌وه‌ پێیان سه‌یربوو بڵێی کێ ئه‌مه‌ی پاکه‌وه‌ کردبێت؟
یه‌کیان هه‌ڵی دایه‌و وتی: ئه‌وه‌ بێت ونه‌بێ ئیش وکاری ئه‌وه‌تیوانه‌ی ئه‌وگه‌ڕه‌که‌ی خواره‌وه‌یه‌ ئێواره‌ یه‌کێکیان لێره‌وه‌ هات چاوی لێوه‌بوو که‌من ئه‌منووسی"تیم عقاب ێ‌ماده‌ مسابقه‌ است" وه‌رن با بچین بۆ گیانیان.

حه‌سه‌ن ئه‌مینی - سه‌قز

دل به هیوات لیده دا , لانکی دلی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی

خالید حسامی( هیدی )
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید

پاسخ

کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)